MESİAD Başkanı Akkurt:

MESİAD Başkanı Akkurt: -Mersine yakışır modern bir arkeoloji müzesine ihtiyaç duyulmaktadır -Mersin Merkez Müze Müdürlüğünün envanter kayıtlarında 30 bin arkeolojik eser görünmektedir. Yer sıkıntısı dolayısıyla bunların


MERSİN (A.A) - Mersin Sanayicileri ve İşadamları Derneği (MESİAD) Başkanı Ahmet Akkurt, Mersinde bulunan 30 bin arkeolojik eserden yer sıkıntısı dolayısıyla bin 500-2 bininin sergilenebildiğini bildirdi.
     Akkurt, yaptığı yazılı açıklamada, geçmiş uygarlıklardan bugüne gelmiş eserlerini büyük bir hayranlık ve şaşkınlıkla takip ettiklerini belitti.
     Tarihin en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Mersinde ortaya çıkan eserlerin sergileneceği yeni bir müzeye ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Akkurt, şunları kaydetti:
     Modern bir müzenin olmaması gerçekten üzücü bir durum. Mevcut müzenin bulunduğu yer ve alan bakımından hayli yetersiz. Bizler MESİAD olarak, Muğdat Camii ile Mersin Deniz Müzesi civarında bulunan alanı, yeni arkeoloji müzesinin yeri olarak düşünülmesini destekliyoruz. Fakat çok daha kapsayıcı ve büyük ölçekli bir bölgesel Arkeoloji müzesinin hayata geçirilmesinin daha doğru olacağı inancındayız. Mersin Arkeoloji Müzesine kayıtlı toplam 14 bin 604 adet eser bulunmaktadır. Mersin Merkez Müze Müdürlüğünün envanter kayıtlarında 30 bin arkeolojik eser görünmektedir. Yer sıkıntısı dolayısıyla bunların sadece yüzde 10luk bir kısmı, yani bin 500-2 bin tanesi sergilenebilmektedir. Toplam 150 metre kare civarında olan iki kapalı salonun yetersizliği daha fazla sayıda arkeolojik eserin sergilenmesine engel olduğu gibi, mevcut eserlerin korunması açısından ortam koşulları son derece elverişsiz ve yetersizdir.
     Ayrıca, Soli-Pompeipolis, Yumuktepe, Ayaş kazılarından her yıl müzeye onlarca yeni eserin taşındığını bildiren Akkurt, Müze sergi salonları yeterli olmadığı için, bu eserler doğrudan kapalı depolara yerleştirmek zorunda kalınmaktadır. İşte tüm bu nedenlerden dolayı, Yeniceden Anamura kadar tarih değerlerin ve korunması gereken eserlerin toplanabileceği mimari yapısı, iç dizayn teknolojisi ve büyüklüğü itibariyle geleceği de düşünerek Mersine yakışır modern bir arkeoloji müzesine ihtiyaç duyulmaktadır ifadelerini kulandı.
    
     Muhabir: Mustafa Çiftçi
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber MESİAD Başkanı Akkurt: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER