Metropolis Antik Kentindeki kazı çalışmaları

Metropolis Antik Kentindeki kazı çalışmaları -İzmirin Torbalı ilçesindeki antik kentte sürdürülen kazı çalışmalarında geç Hellenistik dönemine ait 2 bin 500 yıllık kadın heykeli bulundu


İZMİR (A.A) - İzmirin Torbalı ilçesindeki Metropolis Antik Kentinde sürdürülen kazı çalışmalarında geç Hellenistik dönemine ait 2 bin 500 yıllık kadın heykeli bulundu.
     Sabancı Vakfından yapılan yazılı açıklamaya göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Trakya Üniversitesi işbirliği, Sabancı Vakfı, Metropolis Sevenler Derneği ve Torbalı Belediyesi desteğiyle 22 yıldır sürdürülen Metropolis Antik Kenti kazı çalışmalarında yeni eserler gün ışığına çıkarılmaya devam ediyor.
     Açıklamada görüşlerine yer verilen Kazı Başkanı Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Aybek, 2012 kazı çalışmalarında sur duvarına gömülmüş başsız, giyimli bir kadın heykelinin ortaya çıkarıldığını, heykelin 2 metrelik boyu ile geç Hellenistik döneminin zenginliğini ve görkemini gözler önüne serdiğini belirtti.
     Aybek, arkeolojik kazılar sırasında sur çevresinde bulunan çok sayıda heykelin İzmir Müzesine taşındığını ifade etti.
     Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan ise kazı çalışmalarında bulunan kadın heykelinin Metropolis Antik Kentinde yöneticilik yapmış bir kadına ait olma ihtimalinin heyecan verici olduğuna dikkati çekti.
     Koyunsağan, şunları kaydetti:
     Binlerce yıl önce kadınların toplumda önemli görev ve roller edinmelerinin, kent yönetiminde söz sahibi olmalarının çok anlamlı olduğunu düşünüyorum. Sabancı Vakfı olarak toplumsal cinsiyet konusunda ülkemizde önemli çalışmalar üstleniyoruz. Destek verdiğimiz Metropolis kazılarında ortaya çıkan bu kadın yönetici heykelini de, vakfımızın çalışmalarıyla örtüşmesi açısından ayrıca anlamlı buluyoruz.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu / Ramazan Ercan
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Metropolis Antik Kentindeki kazı çalışmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER