Milli Eğitim Bakanı Avcı, Eskişehirde

Milli Eğitim Bakanı Avcı, Eskişehirde -Bakan Avcı, Kosova Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanı Buja ile görüştü


ESKİŞEHİR (A.A) - Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Kosova Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanı Rame Buja ile görüşmesinde, "Ortak tarihi geçmişimiz ve köklü bağlarımız nedeniyle Kosova, bizim için her zaman özel bir yere sahip" dedi.
     Ankaradan Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile Eskişehire gelen Avcı, Polisevinde, Konuk Bakan Buja ile görüştü.
     Avcı, görüşmede yaptığı konuşmada, Anadolu Üniversitesi ile Kosova Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı arasındaki engelli öğrencilerin eğitimine yönelik iş birliği protokolünün hayırlı olmasını diledi.
     Türkiye-Kosova ilişkilerinin sadece devletten devlete değil, halklar arası ilişkiler olarak çok önemli olduğunu ifade eden Avcı, şöyle konuştu:
     "Ortak tarihi geçmişimiz ve köklü bağlarımız nedeniyle Kosova, bizim için her zaman özel bir yere sahip. Gerek Kosovadaki Türk asıllı vatandaşlarımız gerekse Türkiyedeki Kosovalı kardeşlerimiz, aramızda çok canlı bir köprü vazifesi görüyor. Ülkemiz, en genç ülke olarak nitelenen Kosovayı, bağımsızlığı ve egemenliği hak eden bir halkın haklı mücadelesi sonucu doğan bir devlet olarak görüyor."
     Avcı, dost ve kardeş ülke Kosovanın, kısa süre içinde eğitim, kültür, ekonomi alanlarda diğer ülkelerle ciddi anlamda diyaloğa girerek ilişkileri geliştirmesinin kendilerini memnun ettiğini dile getirdi.
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın, 2010 yılında kendisinin de hazır bulunduğu Priştinede açılışlar yaptığını anımsatan Avcı, Kosovada ilköğretim ve lise düzeyinde bazı okullarda Türkçe eğitim verilmesinden ayrıca mutluluk duyduklarını vurguladı.
     Bujaya, Kosovada okutulan tarihi kitaplardaki bazı konuların tarihe yakışır bir biçimde düzenlenmesine yaptığı katkılar nedeniyle teşekkür eden Avcı, "Türkiyedeki ziyaretinizin hayırlara vesile olmasını diliyorum. 2010 yılında bakanlıklar arasında imzalanan eğitim protokolü, geçen hafta Meclisimizden geçti. Böylece artık, kanun hükmünde bir protokole dönüştü. Bu çerçevede inşallah bundan sonra ilişkilerimiz daha da derinleşerek devam edecek" diye konuştu.
     Konuk Bakan Buja da, Türkiyeye her gelişinde kendisini ülkesinde gibi hissettiğini söyledi.
     Türkiye Cumhuriyetinin Kosovayı tanıyan ilk ülke olduğunu ve ülkesinin gelişmesi için büyük destek verdiğini altını çizen Buja, şunları kaydetti:
     "Kosovadaki Türkler ve Türkiyede yaşayan Arnavutlar, bizi bağlayan unsurlardır. Eğitim alanında daha çok gelişmeye ihtiyacımız var. Anadolu Üniversitesi ile yarın yapılacak anlaşma, buna hizmet edecek. Kosovadaki öğrencilerin Türkiyeye gelip, yüksek lisans ve doktora yapması çok önemli."
     Buja, tarih kitaplarındaki değişikliklerin kendileri için büyük sorunlara neden olduğunu bildirerek, şöyle devam etti:
     "Bu konuyu, gerektiğinden fazla büyüttüler. Sizden önceki bakanla gelişen anlaşmalarda, zaten tarihi değiştirmeyi kararlaştırmadık. Sadece yapılan yanlışlıkları değiştirmek için anlaşmalar yaptık. Sadece bu iletişim sorununu halledelim diye... Belirli küçük şeyleri değiştirmek için bu anlaşmalar gelişti. Bu, farklı bir şekilde yansıdı. Devamlı olarak bunu izah etmek zorunda kaldık. Tüm alanlardaki eğitim kitaplarımızda değişiklikler yapmak durumundayız. Destekleriniz için teşekkür ediyoruz."
     Görüşmede, Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, AK Parti Eskişehir milletvekilleri Salih Koca ve Ülker Can da hazır bulundu.
    
     Muhabir: Oktay Özden
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Milli Eğitim Bakanı Avcı, Eskişehirde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER