Mübadelede göçenlerin torunları, atalarının izini arıyor

Mübadelede göçenlerin torunları, atalarının izini arıyor -Mübadele yıllarında Türkiyeden Yunanistana göçen Yunanlıların torunları, ellerindeki fotoğraflarla atalarından izler bulmaya çalışıyor


AKSARAY (A.A) - Türkiye ile Yunanistan arasında 1923 yılında yaşanan mübadelede Yunanistana göç edenlerin torunları, ellerindeki fotoğraflarla atalarının Türkiyedeki izlerini arıyor.
     Yunanistandan gelerek Kapadokyayı ziyaret eden grubun başında bulunan Kaplanidis Yusufidis, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kapadokyayı her yıl düzenli olarak ziyaret ettiklerini söyledi.
     Mübadele sırasında göç eden Yunanlıların torunlarının bu gezilerde atalarının izini bulmaya çalıştığını ifade eden Yusufidis, Geziye katılanlar, atalarının yaşadığı köyleri ve evleri görme şansı buluyor dedi.
     Yusufidis, şunları kaydetti:
     Bu yıl gelenlerin bir kısmı Güzelyurttaki atalarının evlerini bulurken, bir kısmı ise Niğde merkeze bağlı Gölcük beldesindeki akrabalarını ve dedelerinin evlerini aradı. Gölcükün en yaşlısı 104 yaşındaki Ömer Top, bize mübadelede yaşananları anlattı. Gölcükten gidenler Selanike yerleşirken, Selanik Kozanadan gelenler ise Gölcüke yerleşmiş. Mübadele sırasında 19 Yunanlı kız, Gölcükte kalmış, Müslüman olmuş ve evlenmişler. Çocukları olmuş. Bu 19 kızın kardeşlerinin de Yunanistanda çocukları olmuş. Şimdi bu kardeşlerin çocukları, buradaki akrabalarını fotoğraflarla buldu. Akrabaların buluşmasında gözyaşları döküldü. Bu buluşma, devletlerin üstünde bir insanlık göstergesi. Onlar Yunanistanda ve Türkiyede ama birbirlerini görmek istiyorlar.
     (TAŞ-MUH-KYR)
<< Önceki Haber Mübadelede göçenlerin torunları, atalarının izini arıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER