Müslüman ve Hristiyanlar aynı sofrada oruç

Müslüman ve Hristiyanlar aynı sofrada oruç açtı -Gökçeadada yaşayan Türkler ile Rum asıllı Türk vatandaşları, aynı döneme rastlayan oruçlarını birlikte açmak için buluştu -Gökçeada Kaymakamı Taşbilek: Burada iki toplumlu bir


ÇANAKKALE (A.A) - Burak Akay - Gökçeada ilçesinde yaşayan Türkler ile Rum asıllı Türk vatandaşları, bu yıl aynı döneme rastlayan oruçlarını aynı sofrada açtı.
     Gökçeada Kaymakamlığının iftar daveti, Şehit Pilot Üsteğmen Hasan Konuralp Parkında gerçekleştirildi.
     İftarda, Türk vatandaşlara kuzu etli patlıcan yemeği, pilav, çorba, tatlı ve salata ikram edildi. Ortodoks Hristiyan olan vatandaşlar ise Nistia adı verilen oruçları gereği, içinde et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri yer almayan zeytin yağlı biber dolması, taze fasulye ve kızartmayı tercih etti.
     Kaymakam Kamuran Taşbilek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gökçeadanın ülkenin göz bebeği olduğunu bildirdi.
     Taşbilek, Gökçeadanın Türkiye açısından çok önemli bir vatan toprağı olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:
     Burada iki toplumlu bir yapı söz konusu. Aynı zamanda Gökçeada, ülkemizin 81 vilayetinden insanların yaşadığı küçük Türkiye diyebileceğimiz, ülkemizin özeti olan bir yerdir. Bugün de bu mübarek akşamda, hem bizler Müslümanlar için kutsal olan bir ayda hem de Ortodoksların kendilerince kutsal saydıkları bir zamanda, iki dinin mensuplarının oruçlu olduğu dönemde, birliğimizin, beraberliğimizin, dayanışmamızın nişanesi olarak beraber olalım, bir olalım istedik. Hem Müslümanlar hem de Hristiyan vatandaşlarımız, hem de şehit ve gazi yakınlarımız iftarımıza teşrif ettiler.
     Gökçeadadaki felsefelerinin insanların birbirlerinin ne olduğuna bakmazsızın, birbirlerinin elinden tutmaları ve birbirlerine yardım etmesi olduğunu ifade eden Taşbilek, milletin buna çok ihtiyacı olduğunu kaydetti.
     Gökçeada Panayia Kilisesinin eski papazı olan Hrisostomo Katracı ise Hristiyanlarda 1-14 Ağustos tarihleri arasında İslam dinindeki ibadete benzeyen ve Nistia denilen orucun tutulduğunu kaydetti.
     Hristiyanların bu dönemde et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünleri tüketmediğine işaret eden Katracı, Bu dönemde, Müslümanlar nasıl yemek yemeden oruç tutuyorsa, biz de et ve süt ürünleri tüketmiyoruz. Aslında çok benzer şeyler diye konuştu.
     Böyle bir etkinliğin Gökçeadada ilk kez düzenlendiğini dile getiren Katracı, iki dine mensup vatandaşların katıldığı yemeğin dostluk ve birlikteliğe katkı sağlayacağını ifade etti.
     Yemeğe, Gökçeada Belediye Başkanı Yücel Atalay, İlçe Müftüsü Halim Işık, Gökçeada Metropoliti Krilyos Yorgi Dragun, Gökçeada Kent Konseyi Başkanı Bülent Aylı, şehit ve gazi yakınları, Kıbrıs ve Kore gazileri ile vatandaşlar katıldı.
    
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Müslüman ve Hristiyanlar aynı sofrada oruç Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER