Müze tarihi turistlere 5 dilde anlatılacak

Müze tarihi turistlere 5 dilde anlatılacak -Japonya Dışişleri Bakanlığının desteğiyle Kırşehirin Kaman ilçesinde yaptırılan Kalehöyük Arkeoloji Müzesine kurulacak sistem sayesinde tarihi eserler turistlere 5 dilde tanıtılacak


KIRŞEHİR (A.A) - Japonya Dışişleri Bakanlığının desteğiyle Kırşehirin Kaman ilçesine bağlı Çağırkan beldesinde yaptırılan Kalehöyük Arkeoloji Müzesindeki tarihi eserler, tablet bilgisayar ve uyumlu kulaklıkla ziyaretçilere 5 dilde anlatılacak.
     Kırşehir Kültür ve Turizm Müdürlüğünce hazırlanan ve yaklaşık 345 bin liraya mal olan Tarihle Teknolojinin Buluştuğu Yer: Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi Projesi sayesinde yerli ve yabancı turistler, tarihi eserleri 3 boyutlu izleyip eser hakkında kulaklıkla bilgi sahibi olabilecek.
     İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Gökgül, Çağırkan beldesindeki müzede gazetecilere yaptığı açıklamada, Kalehöyük Arkeoloji Müzesinde bulunan bütün eserlerin, bu proje sayesinde 3 boyutlu hale geleceğini söyledi.
     Proje kapsamında 20 tablet bilgisayar ve bunlara uyumlu kulaklık satın alındığını ifade eden Gökgül, Proje kapsamında aldığımız tablet bilgisayarlara yazılım yükleniyor. Bu yazılım sayesinde müzemizde bulunan eserlerin hem 3 boyutlu görüntüsü hem de eser hakkında Türkçe, İngilizce, Japonca, Almanca ve Fransızca açıklamalar olacak. Ayrıca tablet bilgisayarlardan müzenin tarihçesi, mimarisi ve içeriği hakkında çeşitli bilgiler de alınabilecek dedi.
     Gökgül, Kalehöyük bölgesinde yürütülen kazılarla ilgili video gösterimi ve holografik canlandırma da yapılacağını belirterek, Kurulacak sistem sayesinde kazılar hakkında sanal bir karakter bilgi verecek. Hitit dönemi kıyafet giyen genç bir kız olan bu sanal karakter, görüntüler eşliğinde müzeyi anlatacak. Holografik karakter, kullanılacak hareket algılayıcı ile ziyaretçi olmadığında bekleyecek, ziyaretçi geldiğinde ise çalışmaları anlatmaya başlayacak dedi.
     Artık müzecilik anlayışının değiştiğine dikkati çeken Gökgül, şunları kaydetti:
     İnsanlar uzaktan vitrinleri seyredip çıkmıyorlar. Tarihi yaşamak, eserleri daha yakından görmek istiyorlar. Bunu yapmak için de teknolojiden yararlanmak gerekiyor. Bu proje ile çağdaş müzecilik anlayışı doğrultusunda en son yazılımlarla teknolojinin tüm imkanlarını işin içine katarak ziyaretçilerin tarihe yolculuk yapacakları interaktif bir merkez oluşturacağız. Aynı zamanda müzemizin ulusal ve uluslararası tanıtımına katkı sağlamış olacağız. Bu proje gerçekleştiğinde müzemiz Kırşehir turizmi için önemli bir uğrak noktası olacak.
    
     -Kalehöyük Arkeoloji Müzesi-
    
     1986 yılında Japon bilim insanlarının da katkısıyla başlayan Kalehöyük kazı çalışmalarında elde edilen eserlerin sergilendiği, höyük şeklinde mimariye sahip Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, 10 Temmuz 2010da Japon Prens Tomohito Mikasa ile dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günayın da katıldığı törenle açılmıştı.
     Kalehöyükün formunu ve 1986 yılından bugüne dek sürdürülen kazı çalışmalarını yansıtan mimari projesi ile müzecilik açısından Türkiyede birçok ilki bünyesinde barındıran müze, açıldığı tarihten itibaren çok sayıda ziyaretçinin dikkatini çekiyor.
     Müzede Demir Çağı, Hitit ve Asur ticaret kolonileri, Eski, Orta ve Geç Tunç çağları ile Osmanlı dönemlerine ait eserler bulunuyor.
     Müzeye 2010 yılında The European Center Architecture Art Design and Urban Studies (Avrupa Center Mimarlık ve Kentsel Tasarım Sanat Çalışmaları) ve Chicago Kütüphanesi tarafından En İyi Yeşil Tasarım ödülü verilmişti.
    
     Muhabir: Aykut Aktaş / Abdullah Yıldız / Orhan Canbulatel
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Müze tarihi turistlere 5 dilde anlatılacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER