Nargin Adasında 10 bin Türk esir

Nargin Adasında 10 bin Türk esir edilmiş -Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kop: Sarıkamış Harekatından sonra Hazar Denizinin ortasında bulunan Nargin Adasında 10 bin asker ve sivil esir alındı. Burası sadece Türk


KARS (A.A) - Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kop, Sarıkamış Harekatında sonra Hazar Denizinin ortasında bulunan Nargin Adasında 10 bin asker ve sivil esir alındı. Burası sadece Türkler için değildi dedi.
     Kop, gazetecilere yaptığı açıklamada, Sarıkamış Harekatının gündemde bulunduğunu belirterek, bu konuda karşılıklı fikirlerin ortaya atıldığını ifade etti.
     Sarıkamış Harekatı sırasında Enver Paşanın dönemin Harbiye Nazırlığı ve Genelkurmay Başkanlığını vekaleten yürüten bir komutan olduğunu anlatan Kop, şunları kaydetti:
     Enver Paşa ilk etapta savaşa sıcak bakmamış. O gün öyle olayla olmuş ki, birileri Enver Paşayı savaşa sürüklemiş. 7-17 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen iki muharebede Ruslar 7 bin askerini kaybetmiş ve kaçmaya başlamışlar. 3. Orduya bağlı 10. Kolordunun başındaki Albay Hafız Hakkı Paşanın rapor hazırlayıp, Lütfen Paşam hadi taarruza geçelim diye bir raporu var. 6-7 Kasım tarihlerinde Rus donanması tarafından 3 gemimiz batırıldı. Bunlar keşif uçağı getiriyor, tek kullanımlık silah ve bir de levazımat getiriyor. Gemiler Rus donanmasının hakim olduğu Karadeniz sahilinde batırılıyor.
    
     -Nargin Adası bir esir kampıydı
    
     Son zamanlarda medyada çıkan Sarıkamış Harekatına ait görüntülerin Hazar Denizinin ortasında bulunan Nargin Adasında çekildiğini savunan Kop, adaya Cehennem Adası ve Yılanlı Ada da denildiğini kaydetti.
     Kop, adanın 1. Dünya Savaşına kadar azılı Rus suçlularının hapsedildiği bir yer olduğunu ancak 1. Dünya Savaşının ardından esir kampı olarak kullanıldığını belirterek, şöyle konuştu:
     Oradaki görüntülere baktığımızda teşbihte hata olmazsa Kerbela benzeri olaylar yaşanmış. Su yok, bitki örtüsü yok, her taraf yılan var ve orada 10 bine yakın, Kafkasya cephesinden sonra 7 bine yakın askerimiz 200 subayımız ve malzemelerimize el konuldu ve esir edildi. Sarıkamış Harekatından sonra Hazar Denizinin ortasında bulunan Nargin Adasında 10 bin asker ve sivil esir alındı. Burası sadece Türkler için değildi. 15-20 kişinin bir kaptan yemek yediği görüntülere kadar, Rus askerlerinin kurşuna dizmesine kadar bir sürü yürekleri sızlatan vahim görüntüler var.
     Esir alınan 10 bin kişinin Sarıkamış Harekatında şehit düşen askerlerden ayrı olduğunu anlatan Kop, Nargin Adasında alınan esir sayımız 10 bin civarında ve içinde sadece askerler yoktu diye konuştu.
    
     Muhabir: Çağlar Sefertaş
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Nargin Adasında 10 bin Türk esir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER