Nasreddin Hocanın mezarının yeri bulundu

Nasreddin Hocanın mezarının yeri bulundu -Sivrihisarda yıllar önce belediyenin yapacağı inşaat nedeniyle taşınan eski mezarlıktan çıkarılan ve senelerce Ulu Caminin kütüphanesinde muhafaza edilen taş sandukanın Nasrettin Hocanın


ESKİŞEHİR (A.A) - Deniz Açık - Eskişehirin Sivrihisar ilçesinde, yıllar önce belediyenin yapacağı inşaat nedeniyle taşınan eski mezarlıktan çıkarılan ve senelerce Ulu Caminin kütüphanesinde muhafaza edilen taş sandukanın Nasrettin Hocanın mezarına ait olduğu tespit edildi.
     Anadolu Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erol Altınsapan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Mahur Tulumun Sivrihisar ilçesindeki Ulu Caminin kütüphanesinde bulunan mezar taşı ve taş sandukaları bir süre incelenmeye başladığını söyledi.
     Doç. Dr. Tulumun çalışmalar sonrası taş sandukalardan birinin Nasreddin Hocaya ait olduğunun belirlendiğini ifade eden Prof. Dr. Altınsapan, bu taş sandukanın Selçuklu dönemine has özellikler taşıdığının tespit edildiğini kaydetti.
     Bunun Türk dünyası için önemli bir bulgu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Altınsapan, şöyle konuştu:
     "Sivrihisarda Seydi Hamamının duvarıyla bitişik bilenen mezar yerinden 2003 yılında Nasreddin Hocanın kızı Fatma Hatunun kemiklerini çıkartıp müzeye teslim etmiştik. Yaklaşık 50 yıl önce kızının mezarını çıkardığımız yerin hemen ötesinde eski mezarlıkta bir düzenleme çalışması yapılmış. Burada, belediyeye ait iş yerleri ve itfaiye binasının bulunduğu geniş bir mekan dizayn edilmiş. Sivrihisarda tarihi eserler denince akla gelen Orhan Keskin, bu mezarlıktan çıkan değerli gördüğü malzemeyi alıp Ulu Caminin kütüphanesinde muhafaza etmiş. Bu süreçte taşı ilk okuyan kişiler, bunu Nasreddin Hocanın oğlu Ömere ait olduğunu söylemiş."
     Prof. Dr. Altınsapan, Türkiyede, Nasreddin Hocanın oğlunun ve kızının Sivrihisarda, kendisinin Akşehirde vefat ettiği değerlendirmesinin yapıldığını hatırlatarak, "Doç. Dr. Tulum, taş sandukanın bendeki eski fotoğraflarına bakmak istedi. Uzun emeğin ardından taş sandukanın üzerindeki kitabenin Nasreddin Hocaya ait olduğunu tespit etti. Sivrihisarın Hortu köyünde doğan Nasreddin Hocanın mezarının nerede olduğu konusundaki tarihsel belirsizlik sona erdi" dedi.
    
     -"Nasreddin Hocamıza yaraşır bir anıt mezar yapmalıdır"-
    
     Doç. Dr. Tulum ise bu taş sandukanın deşifre edilmesiyle Nasreddin Hocanın Sivrihisarda doğduğunun ve burada öldüğünün kesin olarak bilindiğini vurguladı.
     Eskişehirin 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti olduğu bu dönemde taş sandukanın keşfedilmesinin önemli olduğunu anlatan Doç. Dr. Tulum, şunları söyledi:
     "Nasreddin Hoca, Çin Seddinden Adriyatike kadar bütün Türk dünyasının ilgilendiği bir şahsiyettir. Allah, bu mezarın bulunmasını bize nasip etti. Yazıyı en kısa zamanda yayınlayacağım. Mezarda burada yatan kişi Şemseddin oğlu Nasreddin Hocadır yazısı okunuyor. Taş sanduka, Selçuklu dönemini mimari tarzını bize açıkça gösteriyor. Türk milletine hayırlı, uğurlu olsun. Bundan böyle Nasreddin Hocamızın doğduğu, büyüdüğü ve öldüğü yer olarak Sivrihisarı kaydetmek doğru olacaktır. Sivrihisarda Nasreddin Hocamıza ve ailesine yaraşır bir anıt mezar yapmalıdır."
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Nasreddin Hocanın mezarının yeri bulundu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER