Öğrenciler organ bağışına kulüp kurarak destek

Öğrenciler organ bağışına kulüp kurarak destek verdi -Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri, organ bağış sayısının artmasına katkı sağlamak için "Hayata Bağış Kulübü" kurdu -Kulüp Başkanı Katma: "İnsanlar, organ bağışının


ERZURUM (A.A) - Ayşe Yıldız - Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri, organ bağışının artmasına katkı sağlamak amacıyla "Hayata Bağış Kulübü" kurdu.
     Kulübün başkanı Din Kültürü Bölümü 3. sınıf öğrencisi Ersan Katma, AA muhabirine yaptığı açıklamada, organ bağışının hayat kurtardığını belirterek, bağış bekleyen hastaların ihtiyaçlarının karşılanması için çalışma yaptıklarını söyledi.
     Topluma faydalı olabilmek için kulüp kurduklarını anlatan Katma, "Organ bağışı sayısının artmasına katkı sağlamak, insanlarımızın kafasındaki dini sorulara cevap bulmak için Hayata Bağış Kulübü kurduk" dedi.
     Kulübü daha da ileri seviyeye taşımak istediklerinin altını çizen Katma, şöyle devam etti:
     "Kulüpte 40ün üzerinde üyemiz var. Din kültürü öğrencileri olarak, bu tür işlere bizim gibi insanların girmesi lazım diye düşündük. Çünkü toplumumuzda organ naklinde, kafasında daha çok dini konularda sorular oluyor. Biz bu soruları bertaraf etmeye, onları ikna etmeye çalışıyoruz. Organ bağışının tamamen İslami değerlerde yeri olduğunu ifade ediyoruz. İnsanların, Organımı bağışladığım zaman acaba bir hesaba çekilir miyim, organlarımda bir eksiklik olur mu- gibi ön yargıları var."
     İnsanları ikna edebilme, daha tutarlı soruların bilimsel temeli olabilmesi için bu işe girdiklerini ve kulübün toplumdan olumlu tepki aldığını ifade eden Katma, "Kulüp olarak, Beyin ölümü nedir- Hangi durumlarda organlar alınabilir- Kimlerden onay gerekiyor- Organ bağışı caiz midir- gibi merak edilen soruları yanıtlıyoruz. İnsanlar organ bağışının sosyolojik boyutundan çok dini boyutunu merak ediyor. Toplumda kökleşmiş yanlış inanışlar var. Oysa dinimizde organ bağışını teşvik eden kodlar bulunmakta" diye konuştu.
    
     -"Toplumda farkındalık yaratmak gerekiyor"-
    
     Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bülent Aydınlı da nakillerle insanları hayata döndürdüklerini belirterek, canlı ve kadavradan bağışların artması gerektiğini belirtti.
     Merkezde, böbrek ve karaciğer nakli yaptıklarını anlatan Aydınlı, "Türkiyede belli standartların üzerinde hizmet veriyoruz. Organ bağışı konusunda, toplumda farkındalık yaratmak gerekiyor. Organ nakli, sadece ameliyat yapmakla olmuyor. Biz sadece başka illerde bağışlanan organları takmak istemiyoruz. Kendi bölgemizden de bağış olsun arzu ediyoruz" dedi.
     Organ ve Doku Nakli Erzurum Bölge Koordinatörü Dr. Fatih Kacıroğlu ise organ naklinin halk tarafından çok net bilinmese de çok etkin bir tedavi yöntemi olduğunu vurgulayarak, bu tedavinin canlıdan ve kadavradan nakil olarak iki şekli olduğunu dile getirdi.
     Bağışların halk tarafından benimsenmesi gerektiğinin altını çizen Kacıroğlu, şunları kaydetti:
     "Bu farkındalığın sağlanması çok önemli. İlahiyat Fakültesi bünyesinde üniversite öğrencilerimiz, organ nakline destek için kulüp kurdu. Onlar da bizim aktivitelerimize katılarak, farkındalığın artırılması konusunda ciddi katkı sağlıyor. Çünkü üniversite öğrenciliği, sadece fakültelerde bir şeyler öğrenmek değil, halka da katkıda bulunması gerekiyor. Bu işin boyutunun bir ayağının din olduğunu düşünecek olursak, kulüp oldukça ciddi katkı sağlıyor."
    
     Yayıncı: Yücel Velioğlu
<< Önceki Haber Öğrenciler organ bağışına kulüp kurarak destek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER