Onların işi husumetli aileleri barıştırmak

Onların işi husumetli aileleri barıştırmak -Ağrı Kültür ve Yardımlaşma Derneği bünyesinde bir yıl önce kurulan barış ve uzlaşma komitesi, kentte aralarında husumet bulunan aileleri barıştırıyor -Barış ve Uzlaşma Komitesi Başkanı Alır:


AĞRI (A.A) - Emrah Kocabey - Ağrı Kültür ve Yardımlaşma Derneği bünyesinde bir yıl önce kurulan barış ve uzlaşma komitesi, kentte aralarında husumet bulunan aileleri barıştırıyor.
     Derneğin barış ve uzlaşma komitesi başkanı Mehmet Hanifi Alır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede sıklıkla arazi anlaşmazlıkları ve kadınlarla ilgili sorunlar yaşandığını söyledi.
     Bu nedenle aileler arasında husumetler yaşanabildiğini ifade eden Alır, sorunların çözümüne katkıda bulunmak, en aza indirmek ve barışı teşvik etmek amacıyla dernek bünyesinde 24 kişiden oluşan barış ve uzlaşma komitesi kurduklarını belirtti.
     Kentin tanınan aşiret liderleri, saygınlığı olan din adamları, kanaat önderleri ve entelektüellerinin bir araya getirilerek komitenin oluşturulduğunu anlatan Alır, şunları kaydetti:
     Bu oluşumun birinci hedefi, uzlaşma ve demokrasi kültürünü geliştirmek, yaymak. Ağrıdan başlayıp Türkiyenin her yerine örnek teşkil etmek ve daha fazla ileri götürmek. Ağrı buna müsait bir yer. Gerek tarihsel birikimi gerekse coğrafi konumu buna uygundur. Yani şartları elverişlidir. Bugün nasıl Diyarbakır Kürt bölgesinde çok önemli bir yer ise Ağrıda bana göre o kadar önemli bir yerdir. Çok yoğun isyanların geçmişte yaşandığı bir yer. İshak Paşa Sarayı gibi Ahmedi Hani gibi Kürt kültürünün egemen olduğu bir yer. Bir de bizim Dengbej dediğimiz Kürt halk müziğinin ve edebiyatının en yaygın olduğu bir il. Ağrı insanı çok agresif değil, biraz daha yumuşaktır.
     Komitede bölgenin ve ülkenin bu tür komitelere ihtiyaç duyduğunu belirten Alır, şöyle devam etti:
     Coğrafyamızda en çok ihtiyaç duyulan uzlaşma kültürünü, demokrasi kültürünü, yani bir yerde toplumun geneline demokrasi kültürünü yaygınlaştırmak. Farklılıklarımızla, farklı taleplerimizle, ihtiyaçlarımızla tüm çelişkilerimizle beraber bir arada yaşamak. Bu zaten gelişmiş bir toplumun olmazsa olmazıdır. Düşüncelerimiz, isteklerimiz farklı olabilir, arazilerimiz sıkıntılı olabilir, ülkemizde yaşayan insanların kültürleri farklı olabilir, hatta inançları aynı olmayabilir. Bütün bunları toplumun geneline yaygınlaştırmak. Bu da nasıl yapılabilir- Herkes kendi temelinden başlarsa ortaya bir şey çıkar.
    
     -Bir yıl içinde 61 barış, 54 uzlaşma sağladık-
    
     Barış ve uzlaşma komitelerinin dünyanın birçok ülkesinde bulunduğunu belirten Alır, İran ve Hindistanda da bu tip komiteler var. Bu bir yerde resmi hürriyette taşıyor. Verdiği kararlar resmiyet hükmündedir. Yani en ufak bir şey için mahkemelere düşmek günlerce süründürmek çok riskli oluyor. Bu yörenin insanları ikna yönlerini daha iyi bildikleri için çok daha faydalı olabiliyorlar dedi.
     Komitenin çalışmalarını anlatan Alır, şunları kaydetti:
     Bir yıl içinde 61 barış ve 54 uzlaşma sağladık. Barıştan yana demokrasiden yana daha da ileri adımlar atılmıştır. Bu yıl barış komitesinin çabasıyla, girişimiyle Ağrının genelinde bir demokrasi platformu oluşturulacak. Bu platforma bütün sivil toplum kuruluşları, demokrasiye katkı sağlamak isteyen kim varsa hepsinin bir araya gelip, gerekirse ilin sorunlarını, ülkenin sorunlarını, gerektiğinde ortak bir tepki oluşturmak için çalışmalar yapacaklar.
     Komitenin kadın ve gençlik platformunu da oluşturacaklarını vurgulayan Alır, Belki burada eğitmenler ve psikologlar görev alacak. Çünkü bir siyasi partinin yapacağı şeyler sınırlıdır. Ama bizim yapmak istediklerimiz bütün siyasi partilerin yapmak istediklerini içine alacak. Bütün dernekleri, sendikaları, sivil toplum kuruluşlarının yani hepsinin katkı koyabileceği, ülkeye faydalı olacak bir şeyler ortaya koymak istiyoruz ifadelerini kullandı.
    
     -Barışın dilini Ağrıdan başlatıp, ülke geneline yayacağız-
    
     Alır, barışın dilini, demokrasi kültürünü Ağrıdan başlatıp, ülke geneline yaymak istediklerini belirtti. Komite üyelerinin mahalle ve köylerdeki husumetli ailelere ulaşmaya çalıştığına dikkati çeken Alır, her ilçenin farklı özellikleri bulunduğunu söyledi.
     Komitenin bir beklenti içerisinde olmadan sadece hak için, barış, kardeşlik için çaba verdiğine işaret eden Alır, Bence siyasetten de üstündür her şeyden üstündür. Aslında ülkemizin bu dile ihtiyacı var. Eğer bugün Orta Doğu kan kaybediyorsa, bazı ülkelerde savaş varsa bu tür uzlaşmaların olmadığındandır dedi.
     Alır, şunları kaydetti:
     Biz bu çerçevede elimizden geleni yapıyoruz. Türkiyede dernek bünyesinde komite olarak bir tek Ağrıda kurulmuş. Bütün toplumların buna ihtiyacı vardır. Birileri bir şeyler yapmalıdır. Her şeye rağmen iyilikler için çalışan fedakarlık yapan birileri olması gerekiyor. Buna herkesin destek vermesi lazım. Her il kendi içinde böyle bir komite oluşturursa ülkenin akil adamları oluşur ve oturup Kürt sorununu da çözer, her şeyi de çözerler. Siyasi partiler bazen her şeyi söyleyemiyor, söylediği zaman büyük bedeli olabiliyor. Ama böyle insanlar her şeyi söyleyebiliyor, hatta toplumda kabul edilmişse sorun yok demektir.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Onların işi husumetli aileleri barıştırmak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER