Ördükleri yün çoraplarla, turistleri de ısıtacaklar

Ördükleri yün çoraplarla, turistleri de ısıtacaklar -Karsta kış için hazırlık yapan ev kadınları, keçi kılı ve koyun yünününden ördükleri çorap, bere, kazak ve patik gibi malzemeleri turistlere satmayı hedefliyor -Sarı Koza Girişimc


KARS (A.A) - Hüseyin Demirci - Sarıkamış ilçesinde kış için hazırlık yapan 25 ev kadını, keçi kılı ve koyun yününden ördükleri çorap, bere, kazak ve patik gibi el emeği göz nuru malzemelerle turistleri de ısıtmayı hedefliyor.
     Ev kadınları, hem boş zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmek hem de aile bütçesine katkı sağlamak için yöresel motifleri keçi kılı ve koyun yününden ördükleri çorap, bere, patik ve eldivene işliyorlar.
     Hummalı bir çalışma yapan kadınlar, farklı ülkelerden kente gelen yerli ve yabancı turistlere yöresel desenlerle hazırladıkları el emeği göz nuru malzemelerini satmaya başladı.
     Sarıkamış Sarı Koza Girişimci Ev Hanımları Derneği Başkanı Derya Sadi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentteki kadınlara destek olmak amacıyla derneği kurduklarını belirterek, dernek olarak önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.
     Kadınların üretime ve aile ekonomisine katkı sağlamaları amacıyla evlerinde, yöreye özgü motiflerin işlendiği eldiven, çorap, bere ve patik gibi kış mevsiminde giyilecek ürünlerin üretimine başladığını anlatan Sadi, kadınların girişimci ruhlarını hayatın her alanında ortaya koymaları gerektiğini ifade etti.
     Sadi, ev kadınlarının oturmak yerine farklı etkinliklerde yer alması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
     Ev hanımları evde oturmasınlar, bir şeyler yapıp kendilerini ispatlasınlar istiyoruz. Ev hanımlarımızla görüştük, kışın yazın bir şeyler üretip ortaya çıkarmalarını istedik. Biz de onlara öncü olup, ürünlerinin satışını yapmak istiyoruz dedik. Örneğin kış geliyor, kadınlarımız kışlık hazırlıklara başladık. Ev hanımlarımız eldiven, çorap, bere, patik gibi malzemeleri örüyor. 25 ev kadınımız, yöresel desenleri bezeyerek ördükleri malzemeleri, Bayraktepe Kayak Merkezindeki oteller bölgesinde yerli ve yabancı turistlere satmaya başladı. Sarıkamışlı ev hanımları cesaretli ve üreticidir, umarım hayırlı olur.
    
     -Malzemeler, keçi kılı ve koyun yününden yapılıyor-
    
     İlk etapta 25 ev kadınıyla bu çalışmayı başlattıklarını, daha sonra kent merkezi ve bütün köylerde geniş tabana yaymayı düşündüklerini ifade eden Sadi, Yöresel kışlık ürünlerin satışıyla birlikte, yöresel yemeklerin de satışa sunulması için bir çalışma yapacağız diye konuştu.
     Sarıkamışta ev kadınlarının yüz yıllardır sürüp gelen geleneği devam ettirmeye ve bundan para kazanmaya çalıştığını anlatan Sadi, kış mevsiminde giyilecek bazı giyim eşyalarının koyun ve keçi yününden el örgüsüyle yapıldığını ifade etti.
     Sadi, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Temmuz ve Ağustos aylarında keçi kılı ve koyunların yünleri kırkıldıktan sonra yıkanıp, kurutuluyor. Ardından ahşap üzerinde demir telleri olan taraktan geçiriliyor. Yünler inceldikten sonra teşi adı verilen ahşap aletle eğrildikten sonra ip haline getiriliyor. Bu aşamalardan sonra kadınlar geleneksel ve kendi ürettikleri motiflerle birlikte nazar boncuğu, kalp gibi şekiller veya eski halı ve kilimlerin üzerindeki motiflerden de örnek alıp, el emeği göz nuru malzemeler yapıyor.
     Dernek Başkanı Sadi, koyun yününden, yün çorap, kazak, şapka, keçi kılından ise atkı, bere, eldiven gibi ürünler yapıldığını kaydetti.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Ördükleri yün çoraplarla, turistleri de ısıtacaklar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER