Osmanlı sikkeleri yeniden Gümüşhanede

Osmanlı sikkeleri yeniden Gümüşhanede -Osmanlı döneminin darphanelerinden Gümüşhanede, çeşitli dönemlerde bastırılan 417 sikke, Gümüşhanede Basılan Osmanlı Sikkelerini Gümüşhane İkiz Evler Müzesine Kazandırma projesi k


GÜMÜŞHANE (A.A) - Osmanlı döneminin darphanelerinden Gümüşhanede, çeşitli dönemlerde bastırılan 417 sikke, Gümüşhanede Basılan Osmanlı Sikkelerini Gümüşhane İkiz Evler Müzesine Kazandırma projesi kapsamında kente getirildi.
     Gümüşhane İkiz Evler Etnografya Müzesinde, 417 sikkenin kente getirilmesi sebebiyle düzenlenen tanıtıma, Vali Yusuf Mayda, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Ümit Yüksel, İl Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, Trabzon Müze Müdürü Nilgün Yılmazer ve davetliler katıldı.
     Mayda, burada yaptığı konuşmada, geçen yıl başlattıkları projeyle Osmanlı döneminde Gümüşhanede bastırılan sikkeleri ait olduğu topraklara getirmek, yerinde teşhir etmek ve ziyaretçilerle buluşturmak için çalıştıklarını belirtti.
     Bu çalışmayla çeşitli illerdeki müzeleri gezip Gümüşhaneye ait 417 sikkeyi yeniden kente kazandırdıklarını anlatan Mayda, söz konusu sikkelerin Gümüşhane İkiz Evler Etnografya Müzesinde sergileneceğini söyledi.
     Kentin Osmanlı döneminde darphane olarak kullanıldığını anımsatan Mayda, Gümüşhane bugün tarihiyle buluşuyor. Gümüşhane, isminin de kaynağı ve niteliğiyle Osmanlıda Kanuni Sultan Süleyman döneminde başlamak üzere 1520 ile 1730 tarihleri arasında darphane olarak hizmet etmiştir. Başka merkezler de vardı. Elimizdeki bilgilere göre Osmanlı hazinesinin 5te veya 6da biri Gümüşhanede basılmıştır dedi.
     Gümüşhaneye getirilen sikkelerin Osmanlıda farklı padişahların dönemlerinde kentteki darphanede basılan paralar olduğunu söyleyen Mayda, Projeyi başlatırken 2012 yılı bitmeden bu paraları getireceğiz demiştik ve getirdik. 2013ün ilk haftasında ilimizde sergilenecek demiştik ve şimdi sergiliyoruz. Gümüşhane dışında olduğunu tespit ettiğimiz başka paralar da var. Onları da yakında ilimize getireceğiz. Bu paraların basıldığı makineleri temin etmeye çalışacağız. Projemiz, tarihle ilimizin ve kültürümüzün buluşması demektir.
     Kente getirilen sikkeler daha sonra basın mensuplarına gösterildi.
    
     Muhabir: Osman Yetim / Tuncay Bekar
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Osmanlı sikkeleri yeniden Gümüşhanede Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER