Öz İplik

Öz İplik-İş Sendikası Genel Sekreteri Ay: -Kayıt dışılık, demokrasimizin kalitesini düşüren bir tehdittir


TEKİRDAĞ (A.A) - Öz İplik-İş Sendikası Genel Genel Sekreteri Rafi Ay, Kayıt dışılık, demokrasimizin kalitesini düşüren bir tehdittir dedi.
     Ay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sendikalar ve toplu iş ilişkileri yasası ile örgütlenmenin önündeki yasal engellerin bir kısmının düzeltildiğini ancak sendikal örgütlenmenin önündeki çifte baraj uygulamasının halen devam ettiğini öne sürdü.
     Sendikalı iş yerlerinin, turizm sektöründe uygulanan mavi bayrak uygulaması gibi beyaz bayrak uygulamasına geçirilmesi gerektiğini belirten Ay, konuya ilişkin proje dosyasını tüm milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları ve ilgili kurumlara gönderdiklerini kaydetti.
     Ay, Projenin uygulanması halinde, gerek işverenlerin işçileri üzerindeki sorumluluklarını tam anlamıyla yerine getirerek kayıt dışılığın, vergi kaçağının, çevre ve doğa bilincinin yanı sıra işçilerin hak ve hürriyetlerine ilişkin düzenlemelerin daha etkin bir şekilde kontrol edilebileceğini ifade etti.
    
     -Kayıt dışılık demokrasimizin kalitesini düşüren bir tehdittir-
    
     Kayıt dışılığın, demokrasinin kalitesini düşüren bir tehdit olduğunu söyleyen Ay, şunları kaydetti:
     Kayıt dışılık beraberinde haksız rekabeti oluşturmaktadır. Yasalara saygılı, endüstriyel demokrasiyi özümsemiş, sendikal örgütlenmeyi çalışanlarının demokratik haklarından biri olarak gören sendikalı işletmelerle, sendikalaşmayı, yasaları bile zorlamak pahasına engelleyen işletmeleri karşı karşıya getirmektedir.
     Sendikalı iş yerlerinde çalışanların ücreti toplu iş sözleşmeleri ile belirlenirken sendikasız iş yerlerinde ücretlerin işverenin insiyatifine bırakıldığını anlatan Ay, Kayıt dışılık sadece ekonomiyi ve kayıt dışı çalışanları olumsuz etkilemekle kalmamakta, demokrasimizin kalitesini de düşüren bir tehdit haline dönüşmektedir. diye konuştu.
     Ay, sendikalı işçi çalıştıran işletmelerin, beyaz bayrak ile mükafatlandırılması gerektiğini belirterek, kayıt dışılıkla mücadelenin, sadece yasalarla maliye bakanlığının teftişleriyle çözülebilecek bir sorun olmadığını ve sadece cezalandırmakla başarıya ulaşılamayacağını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Coşkun Bozyel/Muhterem Erkul
     Yayıncı: Murat Paksoy

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER