Özel Yaşam Hastanesinden Op. Dr. Akpınar:

Özel Yaşam Hastanesinden Op. Dr. Akpınar: -Menopoz sonrasında günlük kalsiyum ihtiyacının ve özellikle ilk yıllarda kemik kaybının artması nedeniyle kalsiyum ve D vitamini için doktorunuzun önerisi ile takviye almanız gerekebilir


ANTALYA (A.A) - Özel Yaşam Hastanesinden Op. Dr. Yeliz Akpınar, Menopoz sonrasında günlük kalsiyum ihtiyacının ve özellikle ilk yıllarda kemik kaybının artması nedeniyle kalsiyum ve D vitamini için doktorunuzun önerisi ile takviye almanız gerekebilir dedi.
     Akpınar, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiyede menopoza girme yaşının ortalama 47 olduğunu, menopozun bir hastalık olmadığını ancak bu dönemde yaşa bağlı olarak bazı hastalıkların görülme sıklığının artabileceğini kaydetti.
     Düzensiz görülen adet kanamalarıyla genellikle gecikmelerle seyrettiği döneme menopoz öncesi dönem denildiğini bildiren Akpınar, Bu dönemde kadın ruhsal ve bedensel olarak menopoz dönemine hazırlanır. Östrojen hormonun azalması, bu hormona bağımlı olan dokularda değişiklikler oluşmasına neden olur, bu belirtiler ve hastalıklar tedaviyle etkili bir şekilde kontrol altına alınabilirler ifadesini kullandı.
     Akpınar, rahat menopoz dönemi geçirmek için herhangi bir ilaçla tedaviye başlanmadan önce yaşam stili ve alışkanlıkların doktorla birlikte gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
     Hormon tedavisi planlandığında tam bir jinekolojik muayene ve rahim ağzı kanseri taraması testi, organların işlevlerinin iyi olduğunu gösteren çeşitli kan ve idrar incelemeleri, mamografi ve meme ultrasonografisi mutlaka yapılmalı, kemik yoğunluğu ölçümü de bunlara eklenmelidir. Sigaranın bırakılmasının kalp damar hastalığı, kanser, inme gibi birçok hastalık riskini büyük ölçüde azaltacağı unutulmamalıdır. Alkol kullanımı, şişmanlık ve hareketsiz yaşam kadın sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Haftada en az 2-3 kez 30 dakika yürüyüş yapmak efor kapasitesini geliştirilmelidir. Yağlı ve şekerli yiyeceklerin tüketimi azaltılarak meyve-sebze ağırlıklı dengeli bir beslenme programı uygulanmalıdır. Menopoz sonrasında günlük kalsiyum ihtiyacının ve özellikle ilk yıllarda kemik kaybının artması nedeniyle kalsiyum ve D vitamini için doktorunuzun önerisi ile takviye almanız gerekebilir.
    
     Muhabir: Volkan Poliçe
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Özel Yaşam Hastanesinden Op. Dr. Akpınar: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER