Patozcuların bir aylık ekmek mücadelesi

Patozcuların bir aylık ekmek mücadelesi -Fındık hasadı başlayınca Orduya gelerek patoza fındık vurma işinde çalışan patoz sahipleri, kalacak yerleri olmadığı için kamyonetlerde ya da patozların içinde geceyi geçiriyorlar -Patoz sah


ORDU (A.A) - Gökhan Gücüklüoğlu - Fındık hasadı başlayınca Orduya gelerek patoza fındık vurma işinde çalışan patoz sahipleri, kalacak yerleri olmadığı için kamyonetlerde ya da patozların içinde geceyi geçiriyorlar.
     Fındık bahçelerinde toplanan fındıklar çotanaklarından (fındığın ağaç dalındaki hali) ayrılmak için patoza vuruluyor. Bu işlemi yapmak içinse çok sayıda patoz sahibi hasat döneminde bölgeye geliyor.
     Özellikle Samsunun Terme ve Çarşamba ilçelerinden gelen patozcular, imkanlarının yetersiz oluşu nedeniyle zor şartlarda ekmek mücadelesi veriyor.
     Yaklaşık 20 yıldır, Samsunun Çarşamba ilçesinden hasat döneminde Orduya gelen patoz sahibi Kadir Şenyer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir aylık sürenin kalacak yerleri olmadığı için zor geçtiğini söyledi.
     Tuvalet ve banyo konusunda sıkıntılar yaşadıklarını anlatan Şenyer, evlerine para götürmek için bir ay boyunca insani şartlardan uzak yaşamak zorunda kaldıklarını belirtti.
     Bu bir aylık süre kalacak yer olmadığından bizim açımızdan zor geçiyor. Kalacak bir yerin, evin olmadığı zaman zor. Bu tabi bizi üzüyor. Çünkü yağmur da yağsa araçlarımızın içinde geceyi geçiriyoruz diyen Şenyer, patoz sahiplerinin iş alamadıkları süreyi ise sanayi bölgesinde bir kahvehanede geçirdiklerini ve orada konakladıklarını kaydetti.
    
     -Üretici kendini kurtaramıyor ki bizi kurtarsın-
    
     Bir ay boyunca ekmek parası için mücadele verdiklerini belirten Şenyer, şunları kaydetti:
     İşler çok iyi olmasa da fena sayılmaz. Fiyatlar 2006 yılından bu yana aslında aynı sayılır. 20 lira aşağı, 20 lira yukarı olmuştur. Bu yıl saat başına 120 lira alıyoruz. Elde ettiğimiz kazançlar da astronomik rakamlar değil. Sonuçta üretici malının karşılığını alamayınca biz de onlardan alamıyoruz. Üretici kendini kurtaramıyor ki bizi kurtarsın.
    
     -Mazot fiyatları çok pahalı-
    
     Bir diğer fındık patozu sahibi İbrahim Akçay ise mazot fiyatlarının çok pahalı olduğunu, bu nedenle sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi.
     2005 yılındaki mazotun litre fiyatı ile 2012 yılındaki mazotun litre fiyatı arasında fark olduğuna işaret eden Akçay, Ama biz 2005 yılında da saati 120 liraya çalışıyorduk bugün de öyle. Ayrıca tek masrafımız mazot değil. Başka masraflarımız da var dedi.
    
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber Patozcuların bir aylık ekmek mücadelesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER