Safran üretiminin artırılması hedefleniyor

Safran üretiminin artırılması hedefleniyor -Safranbolu ile özdeşleşen, geçen yıl toplam 20 kilogram mahsul alınan safran üretiminin bu yıl 25 kilograma çıkarılması planlanıyor -Karabük Valisi Küçük: -"Bu yıl ilçemizde üretimi 5


KARABÜK (A.A) - Ahmet Özler - Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen safran üretiminin bu yıl 20 kilogramdan 25 kilograma çıkarılması hedefleniyor.
     İlçede ağustos ayında dikilmeye başlanan, ekim-kasım aylarında mor renkli ve hoş kokulu çiçekler açan 15-30 santimetre uzunluğundaki safran bitkisi, 38 çiftçi tarafından 39 dönüm alanda üretiliyor.
     Sabah erken saatlerde güneş doğmadan önce toplanan, "mucize bitki" diye adlandırılan safran, boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda sanayisinde kullanılıyor.
     Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, 80 bin çiçekten sadece yarım kilo üretilebilen safran, kilosu 20 bin liradan yurt içi ve dışı pazarlara gönderiliyor.
    
     -Üretime devlet desteği-
    
     Karabük Valisi İzzettin Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teşvik amacıyla her yıl şenlik düzenlediklerini ve üreticilerden safran satın aldıklarını söyledi.
     Safran üretiminin çok uğraş isteyen ve titizlik gerektiren bir iş olduğuna dikkati çeken Küçük, şöyle konuştu:
     "İlçeye bağlı 12 köyde daha önce eğitim alan çiftçilerimiz tarafından her yıl 20 kilogram safran elde ediyoruz. Özel eğitimler sonunda elde edilen safranın üretimini artırmak için devlet olarak destek veriyoruz. Sürekli eğitimler düzenliyoruz. Çiftçilerimizin ürettiği safranı alarak pazar sıkıntısını ortadan kaldırıyoruz. Üretimi artırmak için çeşitli projeleri hayata geçiriyoruz.
     Bu yıl ilçemizde üretimi 5 kilogram daha artırmayı hedefledik. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor."
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Çetin Ayvalık ise kalitesiz ve elverişsiz ortamlarda kendiliğinden yetişen safranların "Safranbolu Safranı" gibi pazarlandığını, bu konuda coğrafi işaret aldıklarını, tüketicilerin buna dikkat etmeleri gerektiğini anlattı.
    
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Safran üretiminin artırılması hedefleniyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER