Sağlıksız su tartışmaları vatandaşları kaynak sulara

Sağlıksız su tartışmaları vatandaşları kaynak sulara yöneltti -Damacana su üretimi yapan firmalar üzerindeki denetimlerle başlayan sağlıksız su tartışmaları, vatandaşları daha sağlıklı gördükleri, doğada serbest akan kaynak sulara yöneltti


VAN (A.A) - Necat Hasar - Damacana su üretimi yapan firmalar üzerindeki denetimiyle başlayan sağlıksız su tartışmaları, vatandaşları daha sağlıklı gördükleri, doğada serbest akan kaynak sulara yöneltti.
     Sağlık Bakanlığının damacana su üretimi ve dağıtımı yapan firmalar üzerinde yaptığı denetimlerde bazı firmalarda uygunsuzluk tespit edilmesinin ardından belirli markalara ait hazır suların tüketiminde düşüş yaşandı.
     Vanda da birçok vatandaş, Van Kalesi ve Kalecik köyünde bulunan su kaynaklarından temin ettikleri sular ile içme suyu ihtiyaçlarını karşılamaya başladı.
     Günün belirli saatlerinde su kaynaklarına giden vatandaşlar, damacana ve bidonlara doldurdukları suları araçlarla evlerine taşıyor.
     Su kaynağının başında uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlardan Ahmet Karataş, Van Kalesinin bazı bölümlerinde yer altından çıkan su kaynaklarının bulunduğunu belirterek, yapılan analizlerde temiz ve sağlıklı olduğu belirlenen suyu evinde tükettiğini söyledi.
     İnsanların, son dönemde ortaya atılan sağlıksız su tartışmalarından etkilendiğini vurgulayan Karataş, tartışmalar nedeniyle hazır su kullanımını bırakarak kaynak sulara yöneldiklerini ifade etti.
     Birçok kişinin de kendisi gibi düşünmesinden dolayı su kaynaklarında uzun kuyruklar oluştuğunu anlatan Karataş, En büyük gereksinimimiz olan suyun sağlıklı ve hijyenik olması bizim için son derece önemli. Bu nedenle evimize temiz su götürmek için saatlerce su kaynaklarının önünde sıra bekliyoruz dedi.
     Emin Alan ise Vanın şebeke suyunun kireçli olduğunu, bundan dolayı da içme suyu olarak tüketilmediğini ve insanların hazır su kullandığını bildirerek, son dönemdeki tartışmalar nedeniyle hazır su tüketiminden de vazgeçerek kaynak su kullanmaya başladıklarını dile getirdi.
     Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Öğretil Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şahabettin Öztürk de AA muhabirine yaptığı açıklamada, bakanlıkça yapılan denetimlerinde ortaya çıkan sonucun insanları etkilediğine değinerek, Vanlıların da uzun yıllar önce kullanılan kehrizlere yönelmeye başladığını kaydetti.
     Öztürk, kentte geçmiş dönemlerde 46 kehriz bulunduğunu, ancak aradan geçen süre zarfında bu sayının 22ye düştüğünü belirterek, kehrizlerin tahrip olmasında, kentin imar planı hazırlandığında bunların dikkate alınmamış olmasının etkili olduğuna dikkati çekti.
     Van Kalesi ve Kalecik köyündeki su kaynaklarının da kehrizlerdeki suların bir kanal aracılığıyla yeryüzüne ulaşmasıyla ortaya çıktığına değinen Öztürk, Vatandaşlar tarafından büyük ilgi gören bu suyun en önemli özelliği yazın soğuk, kışın ise ılık olmasıdır. Yapılan tahlillerde bu suyun insan sağlığına uygun olduğu tespit edilmiştir. İnsanlarımız da bundan dolayı bu suya ilgi göstermektedir diye konuştu.
    
     Muhabir: Yahya Öylek
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Sağlıksız su tartışmaları vatandaşları kaynak sulara Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER