Saman ve ot ithalatı yerli üreticiyi

Saman ve ot ithalatı yerli üreticiyi sevindirdi -Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tunç: -Hayvanları besleyecek yem bulamıyorduk, hayvanları kesime gönderirken ithalat kararı çıktı, gerçekten çok doğru bir karar


SAKARYA (A.A) - Mehmet Özcan - Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, saman ve ot ithal edilmesine ilişkin, Hayvanları besleyecek yem bulamıyorduk, hayvanları kesime gönderirken ithalat kararı çıktı, gerçekten çok doğru bir karar dedi.
     Tunç, AA muhabirine ithalat kararının Türkiyenin hayvan varlığını koruyan nitelikte olduğunu belirterek, 2 yıldır Türkiyede hayvan sayısında artış sağladıklarını, bu doğrultuda yem ihtiyacının da arttığını söyledi.
     Yem fiyatlarındaki artışın art niyetli şekilde kullanıldığını öne süren Tunç, bazı üreticilerin fiyatların daha da artacağı düşüncesiyle piyasaya yem sunmadığını öne sürdü.
     Hükümet, kırmızı et üreticisini mağdur etmemek için ithalat kararı aldı diyen Tunç, Bu karar bizim için çok önemli. Hayvan üreticisi açısından mutlu bir durum ifadelerini kullandı.
     Tunç, şöyle devam etti:
     Hayvanları besleyecek yem bulamıyorduk, hayvanları kesime gönderirken bu karar çıktı. Gerçekten çok doğru bir karar. Çoğu hayvanımızı kesime göndermeye hazırlamıştık çünkü maliyetlerimiz korkunç derecede arttı. Maliyetlerimiz müthiş derecede arttı. Mecburen hayvanlarımızı kesime gönderecektik. İthalat kararı besicileri kurtardı.
    
     -Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Karakuş-
    
     Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş da hayvansal verimlilik açısından karma yemin çok önemli olduğunu, Türkiyede 15 milyon ton civarında kaliteli kaba yem açığı bulunduğunu anlattı.
     Yem ithalinin zorunlu olduğunu ifade eden Karakuş, Tarımsal alanda düzenlemeler getirmemiz gerekir. Türkiyede yem ihtiyacı sürecektir. Bu nedenle sulanabilir alanları artırmamız gerekiyor. Bu şekilde yem açığı kapanır. Yem ithalinin tekrarlanmaması için sulanabilir alanları artırmamız gerekiyor şeklinde konuştu.
    
     -SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Yörük-
    
     Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yörük ise ithalatın geçici bir çözüm olduğunu savundu.
     Türkiyenin karma yemde ithalata bağımlı olduğuna işaret eden Yörük, yurt dışındaki fiyat artışlarının Türkiyeye de yansıdığını kaydetti.
     Saman ithalatı konusunda üzgünüm diyen Yörük, Türkiye, ithalata maruz kalmamalıydı. Bu ithalat daha karlı olmayacaktır çünkü nakliye bedelini de eklediğinizde en az 45 kuruşa denk geliyor dedi.
     Yörük, Türkiyede uzun vadeli politikalar izlenmesi gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:
     Yem üretilen tarım arazilerini genişletmemiz gerekir. Bu şekilde ölçek tarım politikasıyla çok ve ucuz ürün elde edebiliriz. Bu ithalatın asıl amacı, fiyatların yükselişini engellemektir. Bu da ancak psikolojik boyutlarda olacaktır. Bu şekilde saman fiyatlarının yükselişinin durdurulması amaçlanıyor. Bunun yerine kalıcı çözümler oluşturmamız gerekiyor.
    
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Saman ve ot ithalatı yerli üreticiyi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER