Şanlıurfada kuş sayısı azaldı

Şanlıurfada kuş sayısı azaldı -Doğa Kültür ve Yaşam Derneği, Fırat Nehri Havzasında yapılan araştırmaya göre, su kuşu sayısında azalma görüldüğünü bildirdi


ŞANLIURFA (A.A) - Doğa Kültür ve Yaşam Derneği, Fırat Nehri Havzasında yapılan araştırmaya göre, su kuşu sayısında azalma görüldüğünü bildirdi.
     Dernekten yapılan yazılı açıklamada, uzmanlarca 15 Ocak-15 Şubat 2013 tarihleri arasında Fırat Nehri Havzası ile Suriye sınırından Atatürk Barajına kadar yaklaşık 100 sulak alanda Kış Ortası Su Kuşu sayımı yapıldığı belirtildi.
     Uluslararası Sulak Alanları Koruma Kurumunca (Wetlands International) organize edilen etkinlik sonunda edinilen verilerin, tür koruma çalışmalarına, korunan alanların ilan edilmesine ve dünyadaki kuş popülasyonlarının izlenmesine rehberlik ettiği ifade edilen açıklamada, göçmen kuşların Türkiyede kışı geçirmek için Fırat Nehrinin Şanlıurfadaki kesimini önemli doğa alanı ve sulak alanlardan biri olarak kabul ettiğine değinildi.
     Dernek üyelerince teleskop ve dürbünle yapılan sayımlarda, kuş sayısının geçen yıla göre azaldığının tespit edildiği vurgulanan açıklamada, kuş gözlemcisi Turan Çetinin görüşlerine de yer verildi.
     Çetin, her yıl düzenli olarak su kuşlarını saydıklarını belirterek, şunları kaydetti:
     Geçen sene 56 bin 596 olan su kuşu sayısı bu yıl 50 bin 326 olarak sayılmıştır. Çalışmalar esnasında son yıllara göre Şanlıurfaya yeni kuş kaydı olarak İzmir Yalıçapkını (Halcyon smyrnensis) ve Angıt (Tadorna ferruginea) alındı. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi en fazla sayılan su kuşu Sakarmeke (Fulica atra). Bu türden 36 bin 173 kuş sayıldı. Şanlıurfada bu tür çalışmaların desteklenmesi gerekir.
    
     Muhabir: Yasin Dikme / Mehmet Güldaş
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Şanlıurfada kuş sayısı azaldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER