Şanlıurfa lezzetleri tescilleniyor

Şanlıurfa lezzetleri tescilleniyor -ŞUTSO, insanlık tarihinin en eski medeniyetlerine ev sahipliği yapan Şanlıurfada, tarihsel birikim ve coğrafi konumunun sağladığı lezzet zenginliğini tescil ettirmek için çalışıyor -ŞUTSO B


ŞANLIURFA (A.A) - Rauf Maltaş - Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO), insanlık tarihinin en eski medeniyetlerine ev sahipliği yapan kentte, tarihsel birikim ve coğrafi konumunun sağladığı lezzet zenginliğini tescil ettirmek için çalışıyor.
     Türkiyenin en zengin ve kendisine özgü mutfaklarından birine sahip kentte, hünerli ellerde şekillenen lezzetler, artık yeni nesillere geleneksel yöntemlerin yanı sıra patentli olarak da aktarılacak.
     ŞUTSO Başkanı Eyyüp Sabri Ertekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şanlıurfanın 12 bin 500 yıllık bir geçmişe sahip Göbeklitepe gibi dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birine ev sahipliği yaptığını ifade etti.
     Kentin tarih boyunca değişik kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yaptığını, bu medeniyetlere ait köklü bir kültürün de beraberinde oluştuğunu anlatan Ertekin, bu kültürü gelecek nesillere ulaştırmak için çeşitli çalışmalar yaptıklarını söyledi.
     Kentteki kültürel çeşitliliğe bağlı olarak önemli bir yemek zenginliğinin de oluştuğunu ifade eden Ertekin, şunları kaydetti:
     Bu kültüre bağlı bizim zenginliklerimiz var. Özellikle çok lezzetli yemeklerimiz var. Bunları ileride ticarileştirmek amacıyla Türk Patent Enstitüsü (TPE) coğrafi işaretlere (Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaretler) başvurduk. 24 adet yemeğe coğrafi işaret almak için müracaat ettik. Bunlar da bizim zenginliklerimiz, kentimize gelenlere bunu en güzel şekilde tattıracağız. Tabi bundan yararlananları da üzmeden paralarını alacağız.
    
     -Yemek ustaları ve vatandaşlardan destek
    
     Kentteki yemek ustalarından Mustafa Zeren de, yapılan girişimden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Patlıcanlı kebap, elle çekilen haşhaş kebabı, bunun yanında lahmacun, çömlek ve şıllık tatlısı Urfaya hastır. Bunların güvence altına alınması kentimiz açısından son derece önemli. Şehrimize gelen misafirler dışarda bu yemekleri yiyebiliyor, ama bu lezzeti ancak Urfada yakalayabilir diye konuştu.
     Lokantacı Murat Savacak da, bu yemekler anıldığı zaman Şanlıurfanın akla geldiğini, çok güzel bir gelişme olan uygulamayı yapanlara teşekkür ettiğini ifade etti.
    
     -Tescil için müracaat edilen yemekler
    
     Urfa frenk çömleği, isot çömleği, haşhaş kebabı, ciğer kebabı, kazan kebabı, keme boranısı, kıymalı, lebeni, yumurtalı köfte, miftahi tas kebabı, pancar boranısı, patlıcanlı kebap, kıymalı sögürme, su kabağı, sac kavurması, üzlemeli pilav, tirit, eşkili, içli köfte, külünçe, soğanlı kebap, şıllık tatlısı, zerde ve biyanbalı.
     Kentte daha önce ŞUTSO çiğ köfteyi, Şanlıurfa Belediyesi de biberi tescil ettirmişti.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Şanlıurfa lezzetleri tescilleniyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER