Sarayönünde muhtar ve imamlara kene eğitimi

Sarayönünde muhtar ve imamlara kene eğitimi


KONYA (A.A) - Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezince, Sarayönü ilçesindeki muhtarlara ve din görevlilerine, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı hakkında eğitim verildi.
     Bahar aylarının gelmesi ve havaların ısınmasıyla birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı ve keneler hakkında Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonunda katılımcılara bilgi veren Sağlık Grup Başkanı Aykut Emre Yıldırımın Sağlık Memuru Merve Karademir söz aldı.
     Karademir; "Kırım-Kongo Hemorajik Ateş, keneler tarafından bulaştırılan ateş, cilt içi ve diğer alanlarda kanama gibi bulgular ile seyreden hayvan kaynaklı bir enfeksiyondur" dedi.
     Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinden ve korunma yollarından da bahseden Karademir, "Keneler virüsü, vücuda yapıştıktan hemen sonra vermeyip, bunun için belirli bir süre gerektiğinden kenenin en kısa sürede çıkarılması çok önemlidir. Keneler kesinlikle ezilmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan bir cımbız veya pens yardımıyla kenenin vücuda yapıştığı yerden tutularak, sağa sola oynatılarak çıkartılmalıdır. Kene üzerine herhangi bir kimyasal madde (alkol, gaz yağı, kolonya gibi) kesinlikle dökülmemeli ve keneler sigara veya kibrit gibi fiziksel yöntemlerle uzaklaştırılmaya çalışılmamalıdır. Çünkü bu durumda keneler kusmakta ve mikrobu vücuda verebilmektedir. Mecbur kalınırsa (deri içinde kenenin başının kalması gibi) kenelerin cerrahi yöntemle çıkarılması gerekmektedir.
    
     Muhabir: Ahmet Turan
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber Sarayönünde muhtar ve imamlara kene eğitimi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER