Sarıkamışta ev kadınlarının kışlık köme hazırlığı

Sarıkamışta ev kadınlarının kışlık köme hazırlığı


KARS (A.A) - Sarıkamışta bir grup ev kadını, kış aylarında evlerinde tükettikleri kömelerin (cevizli sucuk) yapımına başladı.
     İnönü Mahallesinde oturan Artvin kökenli bir grup ev kadını kendi ihtiyaçlarını karşılamak üzere kışlık kömelerini yapmaya başladı.
     Makbule Cellat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendi kültürlerinde her kış mevsimi başlamadan ev ihtiyacı için mutlaka köme yapıldığını söyledi.
     Cellat, kömenin insan vücuduna çok faydası olduğunu, özellikle kış mevsiminde tüketilmesi gerektiğini belirterek, Eskiden kömeleri köylerimizdeki evlerin bahçelerinde yapardık. Şimdi ise ev hanımları bir araya gelip herhangi birimizin evindeki boş bir odada köme yapıyoruz. Tabi bu geleneğe alışık olduğumuz için apartman katı da olsa biz kömeden vazgeçemeyiz dedi.
     Besin değeri yönünden oldukça zengin olduğu bilinen ve içinde kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, bulunan, Köme ya da diğer adıyla cevizli sucuk, iplere dizilen cevizlerin, üzüm şırasının nişasta ile kaynatılıp hazırlanan peltesine veya pekmezin nişasta ile kaynatılıp hazırlanan peltesine daldırılarak hazırlanır. Ardından iplere asılarak yaklaşık iki gün kurutulduktan sonra tüketilmeye başlanır.
    
     Muhabir: Hüseyin Demirci / Zehra Melek Çat
     Yayıncı: Hasan Özkal
<< Önceki Haber Sarıkamışta ev kadınlarının kışlık köme hazırlığı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER