Şeb

Şeb-i Arus, Antalyalılarla buluştu


ANTALYA (A.A) - Mevlanaanma törenlerinin en önemli etkinliklerinden olan Şeb-i Arus Antalyalılarla buluştu.
     Kepez Belediyesi ile Antalya Konyalılar Derneği işbirliğiyle Kepez Belediyesi Spor Salonunda, Mevlananın 739uncu vuslat yıl dönümü dolayısıyla Şeb-i Arus ve sema etkinliği düzenledi.
     Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, törende yaptığı konuşmada, Anadolunun en büyük manevi mimarlarından Mevlana Celalettin Ruminin, Rabbine kavuşmayı bir düğün gecesi olarak kabul ettiğini, bu geceye de Fars dilinde Şeb-i Arus dediğini söyledi.
     Tütüncü, Mevlananın felsefesinin, evrensel mesajlarının günümüzde çok iyi anlaşılması ve algılanması gerektiğine ifade ederek, Rumiyi yılın her döneminde, hayatımızın her anında çok iyi anlamalı, onun mesajlarıyla ruhumuzu yıkamalı ve arındırmalıyız. Böyle bir ruh inşa etmeliyiz ki Mevlananın o yüzyılları aşan evrensel mesajıyla oluşturduğumuz kalbimiz, inanıyorum ki Allahın da Peygamber efendimizin de hoşnutluğunu kazanacak bir seviye gelecektir dedi.
     Bugüne kadarda yaklaşık 5 bin Antalyalıyı Konyaya götürerek Mevlana ile buluşturduklarını anlatan Tütüncü, geçen yıldan itibaren vuslat etkinliği düzenlemeye başladıklarını kaydetti.
     Tütüncü, sema gösterisinin bir gösteri, folklorik bir etkinlik olmadığını, semanın dört kısmında kendine özgü ritüelleri ile musiki eşliğinde Allaha ulaşma kaygısıyla icra edilen bir ibadet olduğunu vurgulayarak, düğünlerde, açılışlarda sema etkinliğinin yapılmasına tepki gösterdi.
     Tütüncü, Antalya Konyalılar Derneği Başkanı Hasan Hüseyin Cengize ve ilahiyatçı yazar Necmi Hatipe çiçek takdim etti. Cengiz de üzerinde Mevlananın resminin olduğu bir tabloyu Tütüncüye hediye etti.
     Şeb-i Arus töreni, Postnişin Nadir Karnıbüyük yönetimindeki Konya Uluslararası Mevlana Vakfı Topluluğunun üyelerinin tasavvuf müziği eşliğinde 4 bölüm halinde gerçekleştirdiği sema ile sona erdi.
    
     Muhabir: Şamil Kahveci
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER