Siirt Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Aytaç:

Siirt Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Aytaç: "Türkiyede ekmek üretimi standart dışıdır"


SİİRT (A.A) - Siirt Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Enver Aytaç, Türkiyede ekmek üretiminin standart dışı olduğunu öne sürdü.
     Aytaç, yaptığı yazılı açıklamada, ekmeğe standart getirilmesine rağmen, ekmeği üretenlere yönelik eğitim verilmemesinden dolayı standardın düştüğünü bildirdi.
     1 Temmuz 2013 tarihi itibarıyla Avrupa Birliğine uyum çerçevesinde tüketicinin çok sayıda alışkanlığının değişeceğini ancak buna yönelik yeterince hazırlık yapılmadığını kaydeden Aytaç, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
     "Türkiyede ekmek üretimi standart dışıdır. Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinin birçok maddesinin bu tarihte yürürlüğe girmesi ile getirilen yeni standartlar, ekmek üreticilerine ve perakende satış yapanlara önemli yükümlülükler getirecek. Yeni standartlarla ekmekte kepek oranı artacak, 55 yerine 65 randımanlı buğday unu kullanılacak, tuz oranı yüzde 1,75ten yüzde 1,5a düşürülecek. Yani bu şekilde üretilecek ekmek daha besleyici ve az tuzlu olacağından sağlığımıza daha yararlı olacak. Ekmeğin içinde yabancı madde bulunmayacak. Ekmeğin içi homojen, kendine has renkte, tat ve kokuda olacak, yabancı tat ve koku hissedilmeyecek. Açıkta ekmek satılamayacak. Bakkal ve marketlerin ekmek dolapları kaldırıma konulamayacak. Ekmek satıcısı, eldiven takarak satış yapacak. Ekmeği dokunarak almak isteyen tüketici için ekmek dolabının yanında eldiven bulundurulacak."
    
     Muhabir: Zekeriye Güneş - Sema Kaplan
     Yayıncı: Necdet Doğruyol
<< Önceki Haber Siirt Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Aytaç: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER