Silifke Kalesindeki çalışmaları

Silifke Kalesindeki çalışmaları


MERSİN (A.A) - Aralarında milletvekilleri ve il genel meclis üyelerinin de bulunduğu heyet, Silifke Kalesindeki çalışmaları yerinde inceledi.
     AK Parti Milletvekili Nebi Bozkurt, CHP Milletvekili Ali Razı Öztürk, Silifke Kaymakamı Fatih Damatlar, Silifke Belediye Başkan Yardımcısı Gani Coşkun, AK Parti İlçe Başkanı İsmail Hakkı Köroğlu, CHP İlçe Başkanı Çağatay Akyürek, İl Genel Meclis Üyeleri Yahya Yılmaz, Ali Tokmar, Mustafa Göktaş, Özel İdare Müdürü Erkan Arıcı, Müze Müdürü İlhame Öztürk, ünlü Gezgin Evliya Çelebinin seyahatnamesinde, 17nci yüzyılda 23 burcu bulunduğu belirtilen ancak aradan geçen yıllarda bunun 13ünden eser kalmayan Mersinin Silifke Kalesinde yapılan kazı çalışmalarını yerinde inceleyip, Kazı Başkanı Doç. Dr. Ali Borandan bilgi aldı.
     Milletvekili Bozkurt, incelemenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Silifke Kalesinde yapılan bu çalışmayla tarihin gün yüzüne çıkacağını kaydetti.
     Silifke Kalesinin çağın önemli yapılarından biri olduğunu ifade eden Bozkurt, yapılan çalışmalara destek olmak için elinden geleni yapacağını belirtti.
     Milletvekili Öztürk de, Silifkenin tarihi yönden çok zengin bir ilçe olduğunu, gelen yerli ve yabancı turistlerin ilk olarak Silifke Kalesini gezdiğini söyledi.
     Silifke Kalesi hakkında bilgi veren kazı başkanı Boran ise, şunları kaydetti:
     Silifke Kalesinin Selefkoslar zamanında yapıldığını, Roma ve Bizans zamanında geliştirildiğini tahmin ediliyoruz. Silifke Kalesi 1190 yılında Kilikya Ermeni Devletinin yönetimine girince tamir ettirilmiş. Kalenin içerisinde Sultan II. Beyazıt tarafından yaptırıldığı düşünülen camiyi ve mekanların bazılarını gün yüzüne çıkardık. Silifkeye hakim yaklaşık 200 metre yüksekliğinde bir tepe üzerinde yapılmış olan, etrafı kuru hendekle çevrili oval biçimdeki kalenin içinde kemerli galeriler, su sarnıçları, depolar, cami ve diğer yapı kalıntıları bulunmaktadır. Burçların bir kısmı ve kale içi tamamen yıkık durumdadır. Halen görülebilen 10 adet burç mevcuttur.
    
     Muhabir: Hüseyin Haskan/Kerem Kocalar
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber Silifke Kalesindeki çalışmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER