Silifke Müzesi tarihe ışık tutuyor

Silifke Müzesi tarihe ışık tutuyor


MERSİN (A.A) - Osmanlıdan Romaya, Selçukludan Bizans dönemlerine birçok eserin bulunduğu Silifke ilçesindeki müze, tarihe ışık tutuyor.
     Osmanlı, Roma, Selçuklu ve Bizans dönemlerine ait taş eserler, takılar, arkeolojik ve etnografik eserlerin yanı sıra, yöresel kıyafetlerin de sergilendiği Silifke Müzesini her yıl binlerce kişi ziyaret ediyor.
     Müze Müdürü İlhame Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzede çeşitli dönemlere ait toplam 21 bin 437 eser ile yöresel kıyafetlerin sergilendiğini kaydetti.
     Müzede yer alan eserlerin 1958 yılında şehir merkezindeki Cumhuriyet İlkokulunun bir bölümündeki depoda toplandığını ifade eden Öztürk, daha sonra Taşucu yolu üzerinde yapılan bağımsız binaya taşınarak 2 Ağustos 1973 yılında hizmet vermeye başladığını hatırlattı.
     Öztürk, müzedeki eserlerin Silifke ve yöresi ile Gülnar, Mut ve Aydıncık ilçelerinden satın alma, bağış, kazı ve müsadere yoluyla müzeye getirildiğini dile getirerek, şöyle devam etti:
     Bölgemiz tarihi eser ve tarihi kalıntılar bakımından oldukça zengin. Bu nedenle de ister istemez hazine avcılarını da buraya çekebiliyor. Sorumluluk sahamız çok geniş olduğu için de tarihi yerleri sürekli kontrol altında tutmamız mümkün değil. Tarihi kalıntıların en büyük koruyucusu yine o alanda yaşayan vatandaşlarımız olmalıdır. Tarihi kalıntıların olduğu alanlarda kaçak kazı yapıldığını gören vatandaşlarımızın da durumu ya bize yada ilgili yerleri arayarak bilgi versinler ki bu eserlerimizi koruyup gelecek kuşaklara aktarabilelim. Çünkü yapılan kaçak kazılarla günümüze kadar gelmiş bu eserler tahrip edilip, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Bunun için her vatandaşımızın bu konuda duyarlı davranması gerekir.
     Müzeye bağlı olarak ziyaretçilere açık olan Atatürk Evi hakkında da bilgi veren Öztürk, Atatürkün Silifkede 27 Ocak 1925 gecesi konuk olduğu Saray Mahallesindeki Hacı Hulusiye ait konağının kamulaştırılarak Atatürk evi halinde düzenlenmesi için 1974 yılında çalışmalara başlandığını, eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğünce 1982 yılında kamulaştırılan konağın yeniden onarılarak 1986 yılında Atatürk evi olarak düzenlendiğini ve 2 Ocak 1987 günüde törenle ziyarete açıldığını kaydetti.
    
     Muhabir: Hüseyin Haskan / Kerem Kocalar
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber Silifke Müzesi tarihe ışık tutuyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER