Sinopta Hıdırellez hazırlığı

Sinopta Hıdırellez hazırlığı -Hıdrellez için ipe dizilerek özenle saklanan kestanelerin satışına başlandı


SİNOP (A.A) - Sinopta Hıdırellez kutlamaları kapsamında ipe dizilerek özenle saklanan kestanelerin satışına başlandı.
     Hıdrellez kutlamaları öncesi, Sinopun Erfelek ilçesinde 7 ay önce toplanarak ipe dizildikten sonra kurutulan kestanelerde satışa çıkarıldı.
     Erfelek ilçesinde Hıdrellez geleneği için ipe dizilmiş kestaneler hazırlayarak sattığını belirten Muammer Tekin AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl ipe dizilmiş kestane sattığını söyledi.
     Bu yıl kestanenin bol olduğunu, bu bolluk ve bereketin de Hıdrellez kutlamalarına yansıdığını anlatan Tekin, "Dünyada 6 Mayıs bereket, bolluk, sağlık, talih, kısmet, şifa, uğur ve mutluluk gibi sayısız dileklerin kabul edildiği gün olarak kabul edilmektedir. İnanışa göre, Hızır ve İlyas peygamberler her yıl 5 Mayısı 6 Mayısa bağlayan gece buluşup doğaya can vermek üzere sözleşmişler. Onlar tüm gece boyunca gezerler. Gül ağaçlarına asılan veya suya bırakılan dilekleri toplarlar. Eğer sizin de dilekleriniz bulunursa bugün yerine gelir" dedi.
     Tekin, hazırladıkları bir kestane dizinin yaklaşık 700 gram geldiğini ve 3 liraya sattıklarını kaydetti.
     Hıdrellez için Erfelek ve Ayancık ilçelerinin köylerinden bu yıl 20 bin kestane dizini hazırlandığını anlatan Tekin, "Hıdrellez için hazırlanan kestaneler sadece Sinopta değil, Samsun, Ordu, Amasya başta olmak üzere birçok ilde de satılıyor. Elde kalan son kestane dizinleri de Hıdrellez şenlikleri yapılan alanlarda satılıyor. Kurutulmuş olan kestaneler suda pişirilerek tüketiliyor" diye konuştu.
    
     Muhabir: Halit Gümüş / Mehmet Kumcağız
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber Sinopta Hıdırellez hazırlığı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER