Şiran, Evliya Çelebi Seyrangahından seyredilecek

Şiran, Evliya Çelebi Seyrangahından seyredilecek -Şiran Belediyesi, 400 yıl önce ziyaret ettiği ilçeden ünlü eseri Seyahatnamede bahseden Evliya Çelebinin adını yaşatmak için Şirana hakim bir tepeye Selçuklu mimarisinin özellikle


GÜMÜŞHANE (A.A) - İbrahim Özdemir - Şiran Belediyesi, 400 yıl önce ziyaret ettiği ilçeden ünlü eseri Seyahatnamede bahseden Evliya Çelebinin adını yaşatmak için Şirana hakim bir tepeye Selçuklu mimarisinin özelliklerini yansıtan 30 metre yükseklikte seyir kulesi inşa ettirdi.
     Şiran Belediye Başkanı Yavuz Altıparmak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 400 yıl önce Evliya Çelebinin Şirandan geçerken Bayraktepe mevkisinde dinlendiğini ve ilçeyi seyrettikten sonra burası ne seyran memleket dediğini, ünlü eseri Seyahatnamede de Şirana yer verdiğini belirterek, Biz de ünlü gezginimizin adına seyrangah yapıp adını yaşatmak istedik dedi.
     Altıparmak, 2011 yılının UNESCO tarafından Evliya Çelebi Yılı olarak da kabul edildiğini belirterek, şunları söyledi:
     Hem UNESCOnun 2011 yılını Evliya Çelebi Yılı olarak ilan etmesi hem de Evliya Çelebinin Seyahatnamsinde ilçemize yer yermesinden çok etkilendik. Onun adını ve anısını yaşatmak için bir kule yapmayı planladık. Hazırladığımız projeyi Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansına (DOKA) sunduk. Kule 600 bin liraya mal oldu, paranın yüzde 23ü DOKA tarafından karşılandı.
     Evliya Çelebi Seyrahgahının Şirana hakim bir yere yapıldığını ifade eden Altıparmak, şöyle devam etti:
     Böylece hem tarihimizi yaşatmış hem de ilçemize bir simge kazandırmış olduk. Şiranın ekonomisiyle alt yapısıyla eğitimiyle sağlığıyla ilgili projeler yürütürken bir yandan da Şiranı turizm açısından ön plana çıkarmanın hesabını yaptık, geçmişimizi günümüze taşımak istedik.
     Evliya Çelebi Seyrangahı adını verdiğimiz bu kulemizin tamamlanması ile olumlu tepkiler aldık. Kulemizin yüksekliği 30 metre, seyrangah bölümü ise 22nci metrede yer alıyor. Hem ahşap döner merdivenimiz var hem de asansörümüz. Her yaştan insanın rahatlıkla çıkabileceği özelliğe sahip. Kulemiz Selçuklu, yan tarafında bulunan lokantamız ise Osmanlı mimarisinin özelliklerini yansıtacak şekilde inşa edildi. Arzu edenler buradan ilçemizi doyasıya seyredebilir.
     Altıparmak, projeden dolayı başta yöre halkı olmak üzere kuleyi ziyaret edenlerden olumlu tepkiler aldıklarını, kulenin gelecekte yöre turizmine katkıda bulunacağına inandıklarını belirtti.
     Bu arada, kuleye çıkarak ilçeyi seyreden vatandaşlar, böyle bir kulenin yapılmasından ve Evliya Çelebi adının yaşatılmasından dolayı memnuniyetlerini dile getirdiler.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Şiran, Evliya Çelebi Seyrangahından seyredilecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER