Şırnak KCK davası

Şırnak KCK davası -Aralarında BDP milletvekili Faysal Sarıyıldızın da yer aldığı 41i tutuklu 55 sanıktan 40ı, 6 yıl 3er ay ile 17 yıl arasında değişen sürelerde hapis cezasına çarptırıldı -Mahkeme heyeti, raporlu oldukları için d


DİYARBAKIR (A.A) - Diyarbakırda görülen ve aralarında BDP Milletvekili Faysal Sarıyıldızın da yer aldığı 41i tutuklu 55 sanıktan 40ı, 6 yıl 3er ay ile 17 yıl arasında değişen sürelerde hapis cezasına çarptırıldı.
     Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşmasına aralarında milletvekili Sarıyıldızın da bulunduğu 12 tutuklu sanık, raporlu oldukları gerekçesiyle katılmazken, 29u hazır bulundu.
     Sanık avukatları, mahkeme heyetinden anadilde savunmaya ilişkin yasanın beklenmesini talep ederek, ek süre istedi. Mahkeme heyeti, yapılan değerlendirme sonucunda, bu talebi reddetti.
     Duruşmada söz alan sanıklardan Sedat Dalga, dosyada Korkmaz kod adıyla ifadesi bulunan gizli tanığın kendisi olduğunu hatırlatarak, söz konusu ifadelerinin emniyet müdürlüğündeki sorgu esnasında, fiziksel ve psikolojik baskı altında alındığını ileri sürdü. Sanık Dalga, ifadelerin kendisine ait olmadığını iddia etti.
     Mahkeme heyeti, daha sonra sanıklara son savunmaları için söz hakkı verdi. Kürtçe savunma yapmak isteyen sanıkların talebini reddeden mahkeme heyeti, verdiği yaklaşık 7 saatlik aranın ardından kararını açıkladı.
     Mahkeme başkanı, kararı açıklamadan önce, cezaların alt sınırdan uzaklaşılarak verildiğini belirterek, Taş atanlara 6 yıl ceza veriliyor. Taş atanı azmettirenlere daha fazla ceza vermemiz normal. Biz hiçbirinizi tanımayız, şahsi bir husumetimiz yok. Bir tutuklu size ters baktığımızı ve buna göre ceza vereceğimizi söyledi. Biz kimseye nefret ile bakmayız. Anadilde savunmayı ret gerekçemiz mevcut yasal çerçevededir. Kimsenin Kürtçe konuşmasından sıkılmayız, oturur dinleriz dedi.
     Mahkeme heyeti, aralarında milletvekili Sarıyıldızın da bulunduğu raporlu 12 sanıkla ilgili kovuşturmanın ayrılmasını kararlaştırdı.
     Sanık Mehmet Emin Ülgerin beraatına, sanık Rıdvan İnalın tahliyesine ve sanık Ayhan Denizin de akli dengesinin yerinde olmadığı gerekçesiyle cezalandırılmasına yer olmadığına karar veren mahkeme heyeti, yargılama aşamasında yaşamını yitiren Yusuf Kulu hakkındaki dosyanın da düşürülmesini hükmetti.
     Mahkeme, 40 sanığı ise terör örgütü üyeliği ve patlayıcı madde bulundurmak suçlarından 6 yıl 3 ay ile 17 yıl arasında değişen sürelerde hapis cezasıyla cezalandırdı.
    
     Muhabir: Aziz Aslan / İbrahim Yakut
     Yayıncı: Tarkan Demir
<< Önceki Haber Şırnak KCK davası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER