Soba zehirlenmelerine karşı uyarı

Soba zehirlenmelerine karşı uyarı


MARDİN (A.A) - Midyat Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzman Doktor Nalan Ogan, vatandaşları soba zehirlenmelerine karşı uyardı.
     Ogan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, soba zehirlenmeleri nedeniyle birçok kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.
     Soba zehirlenmesinin, önemli bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini ifade eden Ogan, şunları söyledi:
     Kömür gibi karbon taşıyan yakıtlar, yetersiz oksijen sonucunda tam olarak yanmadıkları için karbonmonoksit gazı oluşumuna neden olabiliyor. Bu da zehirlenmelere yol açabiliyor. Soğuk havaların başladığı bugünlerde sobaların, uygun şartlar sağlanmadığı takdirde sağlığımızı da olumsuz etkileyecek bir takım etkileri söz konusu. Soba zehirlenmesine neden olan karbonmonoksit gazı renksiz, kokusuz ve yanıcı bir gazdır. Özellikle ev ve iş yeri gibi kapalı ortamlarda meydana gelen yanma sırasında oluşuyor.
     Zehirlenme belirtilerinin baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, çarpıntı, kulak çınlaması, dalgınlık, bitkinlik, kas krampları ve bilinç kaybı şeklinde ortaya çıktığını vurgulayan Ogan, Bu durumda yapılacak ilk müdahale, hastanın temiz havaya çıkarılması, bilinç durumunun kontrol edilmesi, gerekirse suni solunum, kalp masajı ve vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesidir dedi.
    
     Muhabir: Selahattin Erol
     Yayıncı: Şengül Oymak
<< Önceki Haber Soba zehirlenmelerine karşı uyarı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER