Sofraların aranan pirincini üretiyorlar

Sofraların aranan pirincini üretiyorlar -Kıbrısçık ilçesinde üretilen, lezzetiyle yoğun talep gören karakılçık pirinci, pazarlama problemi olmaksızın kilosu 10 liradan satılıyor -Kıbrısçık Belediye Başkanı Aktaş: -Çeltiğin pat


BOLU (A.A) - Emin Gürbüz - Zafer Göder - Kıbrısçık ilçesinde üretilen, lezzetiyle yoğun talep gören karakılçık pirinci, pazarlama problemi olmaksızın kilosu 10 liradan satılıyor.
     Kıbrısçık ilçesinde yaşayan 7 köyün sakinleri 4 kuşaktır karakılçık pirinci üreterek geçimini sağlıyor. Kent merkezine 70 kilometre uzaklıkta bulunan ve arazi yapısı nedeniyle tarıma çok elverişli olmayan ilçede Türkiyenin en kaliteli pirinci üretiliyor.
     Karakılçık pirinci pazarlama problemi olmaksızın kilosu 10 liradan alıcı buluyor.
     Kıbrısçık Belediye Başkanı Kemal Aktaş, AA muhabirine köy sakinlerinin 4 kuşaktır pirinç üreterek geçimini sağladığını belirterek, ilçeye 20 kilometre uzaklıkta bulunan Cuma Deresi ve Dereci Köprüsü mevkisinin üretimin en yoğun yapıldığı bölgeler olduğunu söyledi.
     İlçeye bağlı 7 köydeki 500 dönümlük arazide üretilen 100 ton pirince halkın yoğun ilgi gösterdiğini anlatan Aktaş, Kıbrısçık pirincini diğer pirinçlerden ayıran çok önemli bir özellik var. Bu pirince karakılçık çeltiği deniliyor, bu çeltik tohumu sadece bizim bölgemize has. Normal pirinçler 3-4 liradan satılırken, karakılçık pirinci 9-10 liradan alıcı buluyor, üreticilerimiz ürünlerini pazar aramadan satıyor şeklinde konuştu.
     Aktaş, ilçede pirinç üretiminin köklü bir geçmişi olduğunu vurgulayarak, Çeltiği 3-4 kuşaktır yetiştirmekteyiz. Çeltik yüksek rakımlı bölgelerde yetişiyor, rakım yükseldikçe de değeri artıyor. Türkiyenin başka bölgelerinde denemesi yapıldı ama istenen verim alınamadı. Sadece bizim buradaki vadiye has bir çeltik. Çeltiğin patentini almak için çeşitli girişimlerde bulunduk diye konuştu.
    
     -Hiçbir katkı maddesi kullanılmıyor-
    
     Geçimini pirinç ekerek sağlayan Hasan Akman ise çeltik ekiminin zor olmasına rağmen kazançlı olduğunu anlattı.
     Mayıs ayının başından haziran ayının ortasına kadar ekim yapılabileceğini kaydeden Akman, Tarlaya bakım yapabildiğiniz sürece üründeki verim ve kalite artar. Ekim ayında hasat alıyoruz. Küresel ısınmanın etkisiyle haziran ayının 20sine kadar ekilen üründen verim alınabiliyor. Ürün yetişene kadar suyun içerisinde duruyor, ürünü su besliyor. Bizim vermiş olduğumuz bir katkı maddesi yok ifadelerini kullandı.
     10 hektarlık arazisinin 5 hektarına çeltik ektiğini dile getiren Akman, Hasat zamanı geldiğini sapı sarardığında, başaklar kızardığında anlıyoruz. Hasadı 10 işçiyle yapıyorum. Hasadı yaparken dikkat etmek lazım, yoksa dökülüyor, o yüzden işini bilen işçilerle çalışıyorum. Biçilen ürünleri harman yapılacak alana götürüyoruz diye belirtti.
     Akman, ürünün satışı konusunda problem yaşamadığını, siparişle çalıştığını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Sofraların aranan pirincini üretiyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER