Sokak hayvanlarına gönüllü bekçilik yapıyorlar

Sokak hayvanlarına gönüllü bekçilik yapıyorlar -Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin, "gönüllü yerel hayvan bakıcılığı" eğitimini tamamlayan 80 kişi, görevlendirildikleri bölgedeki sokak hayvanlarının sorunlarıyla ilgileniyor -Vete


KOCAELİ (A.A) - Şengül Oymak - Kocaelide sokak hayvanlarının yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmelerini sağlamak için verdiği "gönüllü yerel hayvan bakıcılığı" eğitimi alan 80 kişi, sorumlu oldukları bölgedeki sokak hayvanlarının bakımlarıyla ilgileniyor.
     "Hayvan ekolojisi, hayvan davranışları, hasta hayvanın tanımı ile hayvan bakım ve beslenmesi" konularında eğitim alan gönüllü bakıcılar, bir yıl geçerli olacak kimlik kartlarıyla sokak hayvanlarını koruyucu çalışmalar yürütecek.
     Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Veteriner Şube Müdürü Fatma Dilber Zehiroğlu, AA muhabirine, projeye insanların çok yoğun ilgi gösterdiğini anlattı.
     Gönüllülerin 3 gün boyunca gördükleri eğitimin sonunda, valilik onayıyla kimlik kartı olmaya hak kazandığını belirten Zehiroğlu, projenin, sahipsiz, mağdur ve bakıma ihtiyacı olan sokak hayvanlarına, gönüllüler üzerinden destek sağlanmasının amaçlandığını söyledi.
     Zehiroğlu, koordinasyon içerisinde hayvanların tüm ihtiyaçlarının giderildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
     "Hayvanın karnı açsa, mama takviyesi yapılıyor, hastaysa veteriner hekim kontrolünde mobil üniteyle yerinde hizmet veriliyor. Gönüllerimiz, oturdukları mahallenin temsilcisi statüsündeler. Kendi semtlerinde yaşanan olumsuzlukları ihbar ediyorlar ya da hasta hayvanları, aç hayvanları bize bildirerek, yerinde müdahale etmemizi sağlıyorlar. Kuru mama desteği veriyoruz."
     Projenin ikinci boyutunda da bakım evlerindeki hayvanların sosyalleşmesiyle ilgili aktif görev alındığını dile getiren Zehiroğlu, gönüllülerin hayvan barınaklarına rutin olarak gelerek buradaki hayvanlarla ilgilendiklerini söyledi.
     Zehiroğlu, sokak hayvanlarıyla ilgili farklı projelerinin bulunduğunu, yardıma muhtaç hayvanların beslenmesi konusunda önemli çalışmalar yürüttüklerini vurguladı.
    
     -"Her gün mama ve su takviyesi yapıyoruz"-
    
     Gönüllü bakıcı Gülçin Taşkın da vatandaşların sokak hayvanlarına karşı duyarlı olmasını istediklerini anlatarak, sokak hayvanlarının ilgiye ve bakıma muhtaç olduğunu kaydetti.
     Gölcük ve Büyükşehir belediyelerinden sokak hayvanlarının korunması için destek aldıklarını belirten Taşkın, belediyelerin özellikle mama konusunda önemli katkı sağladığını kaydetti.
     Taşkın, tek başlarına bunları başaramayacaklarını ifade ederek, "Her gün sokak hayvanlarına mama ve su takviyesi yapıyoruz. İnsanlarımız, yemek artıkları toplayabilirler, su verebilirler. Yaz geliyor. Sıcak havalar başladı. Onların yaz, kış suya ihtiyaçları var" diye konuştu.
    
     -"Mamadan ziyade insanların sevgisini istiyorlar"-
    
     Taşkın, hayvanların da sevgiye ihtiyaçları olduğuna dikkati çekerek, "Yolda gördüğümüz bir köpeğe mama verdik. Mamaya bakmıyor, bize sürünüyor, sevgi istiyor. Mamadan ziyade insanın ilgisini, sevgisi de istiyor" dedi.
     Bakıcılardan Nalan Aslan ise 6 yıldır Kocaelide yaşadığını belirterek, hayvanları çok sevdiğini anlattı.
     Aldıkları eğitim sayesinde hayvanların bakımının nasıl yapılacağını öğrendiklerini belirten Aslan, "Vatandaşlardan tek bir ricam var; sokağa koyduğumuz su kaplarını kaldırmasınlar, almasınlar. Su kaplarını atacaklarına, su koysunlar" şeklinde konuştu.
     Bakıcılardan Nurgül Sutaş da hayvanlarla iletişim kurma eğitimlerinin yanı sıra hayvanlarla ilgilenmelerine karşı çıkan insanlarla nasıl mücadele etmeleri gerektiğini de öğrendiklerini kaydetti.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Sokak hayvanlarına gönüllü bekçilik yapıyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER