Söke ovasında pamuk ekimi tamamlanıyor

Söke ovasında pamuk ekimi tamamlanıyor


AYDIN (A.A) - Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, Söke Ovasında pamuk ekiminin tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.
     Kocabaş, yaptığı açıklamada çiftçinin sorunlarına değinerek, bölgede son yağmurlarla birlikte bazı çiftçilerin pamuk ekimi yaptığı arazisini bozarak tekrar ekim yapmak zorunda kaldığını ve bunun da maliyetleri artıracağını vurguladı.
     "Zaten girdi maliyetlerinin yüksek olmasından ötürü üreticilerimizde pamuktan bir kaçış var. Bu kaçışı durdurmak için mevcut desteklemelerin arttırılması, girdi masraflarını azaltacak önlemlerin alınması gerekiyor" diyen Kocabaş, sanayicinin pamuk ihtiyacının yurt içinden temininin sağlanması için özendirici tedbirlerin alınmasının yanı sıra temel olarak yapılması gerekenler hakkında şunları söyledi:
     "Maliyetlerin düşürülmesi ve pamuk üreticimizin diğer ülkelerde olduğu gibi her bakımdan desteklenmesi, gübre, mazot ve elektrikte KDV indirimlerinin yapılması, sulama masraflarının azaltılması, maliyeti düşüren politikaların sürekliliği ve prim miktarının 60 kuruşa çıkarılması gibi unsurların uygulanmaya konulmasını bekliyoruz. Ayrıca, pamuk ithalatındaki sıfır gümrük uygulaması ülkemiz pamuk üreticisine büyük bir darbe vurmaya devam etmektedir."
     Kocabaş, ayrıca Ziraat Bankası tarafından çiftçilere kullandırılan kredilerde düşürülen komisyon ücretlerinin kredilere yansıtılmasını isteyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     "Maliyetler nedeniyle pamuk üretiminde zorlanıyoruz. Bu durum çiftçilerimizin büyük bir bölümünü bankalardan kredi almak zorunda bırakıyor. Bu yıl Ziraat Bankası çiftçimizin kullandığı sübvansiyeli kredilerde ve aldığı kredi komisyonlarda indirime gitti. Banka, sistemde 2013 yılında kullanılan kredi faizini güncelledi. Ancak aynı kredinin yüzde 2den 0,5e düşürülen komisyon ücretini güncellemedi. Bu durum 2013 yılında kredi kullanmış olan çiftçimizi mağdur etmektedir. Düşürülen komisyon ücretlerinin kredilere yansıtılmasını istiyoruz."
    
     Muhabir: Muzaffer Yavaşoğlu / Suat Deniz
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Söke ovasında pamuk ekimi tamamlanıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER