Son düşman askerinin Gelibolu Yarımadasından ayrılışının

Son düşman askerinin Gelibolu Yarımadasından ayrılışının 97. yıl dönümü -Çanakkale Vali Vekili Dağ: Denizde başlayıp, karada devam eden fakat her defasında milletin tek yumruk halinde Çanakkale Ruhu ile cevap verdiği Çanakkale Savaşl


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Vali Vekili Bekir Sıtkı Dağ, Denizde başlayıp, karada devam eden fakat her defasında milletin tek yumruk halinde Çanakkale Ruhu ile cevap verdiği Çanakkale Savaşlarının, gazilerinin ve şühedanın hiçbir zaman hakkını ödememiz mümkün değil dedi.
     Eceabat ilçesine bağlı Alçıtepe köyünde, Çanakkale Savaşlarının ardından, son düşman askerinin Gelibolu Yarımadasından ayrılmasının 97. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törende, Atatürk Anıtına çelenk bırakıldı. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından, İstiklal Marşı okundu.
     Çanakkale Vali Vekili Dağ, törende yaptığı konuşmada, Çanakkalenin Eceabat ilçesine bağlı Alçıtepe köyünde, Çanakkale Savaşlarının ardından son düşman askerinin Gelibolu Yarımadasından ayrılmasının 97. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, her karış toprağında destan yazılan şüheda toprağının anısını bugünlerden geleceğe taşıyabilecek en ufak etkinliklere bile ihtiyaç olduğunu söyledi.
     Bu etkinlikleri organize edenlere, emeği geçenlere teşekkür eden Dağ, Onlar için neler yapsak azdır. Dişini tırnağına takmanın ötesinde canını ortaya koyarak bugünkü yaşadığımız vatanı bize emanet eden mübarek ecdadımıza bu borcumuzu bir şekilde ödemeye çalışıyoruz. Denizde başlayıp karada devam eden fakat her defasında milletin tek yumruk halinde Çanakkale Ruhu ile cevap verdiği Çanakkale Savaşlarının, gazilerinin ve şühedanın hiçbir zaman hakkını ödememiz mümkün değil. Ancak onlara dualar göndererek görevimizi yerine getirmeye çalışıyoruz diye konuştu.
     Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneği (ÇATUD) Başkanı Sefer Göztepe ise 8,5 ay süren savaşın ardından, son düşman askerinin 9 Ocak 1916 tarihinde Geliboluyu terk ettiğini bildirdi. Sefer, Türk milletinin aylarca süren bu Çanakkale Savaşlarında ölümün her türlüsüne katlanarak, zorlukların her türlüsüne meydan okuyarak, inanarak ve biz diyerek zafere ulaştığını belirterek, şunları kaydetti:
     1915 yılında cereyan eden Çanakkale Savaşlarında kahraman ecdadımız düşmanın çelik güllelerine karşı iman dolu göğüslerini siper ederek düşmana geçit vermemiştir. Bu toprakları vatan yapıp bizlere emanet etmişlerdir. Onlar bu vatana nasıl sahip çıkılması gerektiğini, yaptıkları mücadeleyle ve yaşamlarıyla bizlere göstermişlerdir. Ay yıldızlı bayrağımızın üstümüzde ebediyen dalgalanması, minarelerde ezanlarımızın ebediyen çınlaması, uykularımızdan korkarak uyanmamak için bu oyunlara gelmemek, birlik ve beraberlik içinde olmak gerekir.
     Konuşmaların ardından, öğrenciler şiirler okudu. Alçıtepe sakinlerinden Sıtkı Aldıkaçtı, 1962 yılında başından geçen bir anısını katılımcılarla paylaştı.
     Köy sakinlerinden 72 yaşındaki Emine Haras ise okuduğu şiirle katılımcıları duygulandırdı.
     Tören, halk oyunları gösterisi ve 2. Kolordu Komutanlığı Bölge Bandosunun verdiği konserle sona erdi.
     Törene, Vali Yardımcısı Alper Faruk Güngör, Eceabat Kaymakamı Mehmet Akçay, askeri yetkililer, daire amirleri, vatandaşlar, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
     Muhabir: Bülent Ersöz / Mehmet Bayer
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Son düşman askerinin Gelibolu Yarımadasından ayrılışının Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER