Strese karşı gül yağı buharı

Strese karşı gül yağı buharı -SDÜ Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazıroğlu: -Gül yağı buharına maruz bırakılan farelerin beyninde strese yol açan oksidanların azaldığı, stresi önleyici antioksidanların arttığı gö


ISPARTA (A.A) - Durmuş Genç - Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) akademisyenlerince fareler üzerinde yapılan ve 2 yıl süren araştırmalara göre, gül yağı buharının strese yol açan oksidanları azalttığı, stresi önleyici antioksidanları ise arttırdığı gözlemlendi.
     SDÜ Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Nazıroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, stresin asrın vebası olarak da tanımlanan bir hastalık olduğunu söyledi.
     Psikolojik olayların yanı sıra, tütün kullanımı, otomobillerin egzozlarından çıkan gaz ve elektromanyetik radyasyon gibi unsurların da strese neden olabileceğini anlatan Nazıroğlu, olumsuzluklar sonucunda vücutta serbest oksijen radikalleri ismi verilen zararlı ürünlerin üretiminin arttığını kaydetti. Bu ürünlerin vücuttan uzaklaştırılmasında antioksidan ismi verilen yararlı maddelerin rol oynadığını ifade eden Nazıroğlu, gül yağının antioksidan içerik bakımından çok zengin olduğunu dile getirdi.
     Tıp Fakültesi öğrencileri Süleyman Kozlu ve Emre Yorgancıgil ile Yrd. Doç. Dr. Cihangir Uğuz ve Psikiyatri Anabilim Dalından Dr. Kadir Karakuş ile, gül yağının depresyona etkileri konusunda 2 yıl önce çalışmalara başladıklarının ifade eden Nazıroğlu, şunları söyledi:
     8erli gruplar halinde 32 fareyi gürültü yaparak ve bir süre sonra da bulundukları zemin ıslatarak depresyona girmelerini sağladık. 4 haftalık süreç sonrası farelerin beynindeki oksidan maddelerin arttığı, antioksidan maddelerin ise azaldığı görüldü. Depresyona giren, stres düzeyleri artan farelere gruplar halinde ağızdan ve koku yoluyla, kimi gruplara da buharlaştırma yöntemiyle gül yağı verildi. Deney sonunda yapılan analizlerde, gül yağı buharına maruz bırakılan farelerin beyninde strese yol açan oksidanların azaldığı, stresi önleyici antioksidanların arttığı gözlemlendi. Ayrıca bu gruptaki farelerin, depresyonda iyileşmeyi gösteren şekerli su tüketiminde de azalma meydana geldiği saptandı. Ağız yoluyla gül yağı verilen farelerde ise iyileşme görülmedi. Dolayısıyla gül yağını ağızdan vermenin faydası olmadığı belirlendi.
     Prof. Dr. Mustafa Nazıroğlu, çalışmanın sonuçlarının ABDde Journal of Natural Medicine Doğal Tıbbi Bitkiler dergisinde 3 Nisanda yayımlandığı belirterek, Araştırmamız saf gül yağının buhar şeklinde örneğin burun civarına sürülerek kullanılmasının stres tedavisinde faydalı olacağını ve psikolojik rahatlama sağlayacağını ortaya koydu dedi.
     Nazıroğlu, çalışmalarının bu konuda dünyada ilk defa yapılan bir çalışma olduğunu ve daha önce bu konuda herhangi bir çalışma yapılmadığını kaydetti.
    
     Muhabir: Durmuş Genç/Mehmet Erbek
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Strese karşı gül yağı buharı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER