Tarihi çarşı teknolojiye ayak uydurmaya çalışıyor

Tarihi çarşı teknolojiye ayak uydurmaya çalışıyor -İpek Yolu üzerinde bulunan ve birçok medeniyetin geçişine tanıklık eden Taraklı Orhangazi Çarşısı eski işlekliğini arıyor -Birçok geleneksel mesleğe ev sahipliği yapan tarihi çar


SAKARYA (A.A) - İpek Yolu üzerinde bulunan ve birçok medeniyetin geçişine tanıklık eden Taraklı Orhangazi Çarşısı eski işlekliğini arıyor.
     Türkiyenin Cittaslow sakin kentleri arasında bulunan Taraklı ilçesindeki Orhangazi Çarşısı, yeniden hareketlilik kazanmayı bekliyor. Kaşık yapım dükkanları, kundura imalatçıları, mutaflık ve semercilik gibi birçok mesleğe geçmişte ev sahipliği yapan tarihi çarşı, günümüz yaşantısına ayak uydurmaya çalışıyor.
     Çevre Kültürü Koruma Vakfı (ÇEKÜL) ve Tarihi Kentler Birliğinin sağladığı proje yardımı desteğiyle modern görünüme kavuşturulan tarihi çarşı, gelişen teknolojiye ayak uydurmaya çalışıyor.
     Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çarşıyı modernleştirdiklerini ve bu şekilde çarşının daha işlek olmasını sağlamayı hedeflediklerini anlattı.
     Özkaraman, çarşının kaderine terk edildiğini vurgulayarak, Çarşının restorasyonları yapılmıştır. Çarşı zeminine Arnavut kaldırım döşenmiştir. Restorasyonu yapılan dükkanlar yeniden hizmete geçmeye başlamıştır. Tarihi miraslarımıza ve kültürümüze sahip çıkmak için çalışmalarımız sürdüreceğiz dedi.
     Çarşıda 60 yıl boyunca terzilik yapan 80 yaşındaki İsmail Bulut da çarşının en eski esnafı olduğunu ve her sabah dükkanını açtığını aktardı.
     Bulut, çarşının eskisi kadar popüler olmadığına işaret ederek, O dönemlerde her dükkanda pek çok çırak yetişirdi. Daha sonraki yıllarda çırak yetişmediği ve teknolojiye yenik düştükleri için çarşıdaki zanaatkarların mesleği bitti. Bunun sonucunda da Orhangazi Çarşısı artık tarih sayfalarında yerini almasına sebep oldu ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: İzzettin Kömürcü - Mehmet Özcan
     Yayıncı: Atakan Çelik
<< Önceki Haber Tarihi çarşı teknolojiye ayak uydurmaya çalışıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER