Tarihi surlar için temizlik uyarısı

Tarihi surlar için temizlik uyarısı -Diyarbakır Valisi Toprak: Sokaklar çöpten, problemlerden, düzgün olmayan duvarlar, bordürlerden, aksak yollardan oluşuyorsa, UNESCOnun Dünya Kültürel Miras Listesine adaylık başvurusund


DİYARBAKIR (A.A) - Nurten Aslan - Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Kültür ve Turizm Bakanlığınca UNESCOnun Dünya Kültürel Miras Listesinde yer alması için aday gösterme çalışmalarının sürdüğü tarihi surlar için temizlik uyarısı yaptı.
     Vali Toprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi surların dünya kültürel mirasına kaydedilmesiyle ilgili çalışmaların Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından devam ettirildiğini, bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığınca alan yönetimi çalışmalarının tamamlandığını, bir alan yöneticisinin atandığını söyledi.
     Koruma amaçlı imar planı 5 binlik, koruma amaçlı imar planı binlik ve koruma amaçlı imar planı 100lüğün Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulundan geçtiğini kaydeden Toprak, bu planların tarihi surların, anayasası gibi, ana yapısını oluşturduğunu vurguladı.
     Bir taraftan koruma amaçlı imar planı hazırlandığını, bir taraftan da surların onarımı ve restorasyon çalışmaların sürdüğünü dile getiren Toprak, şöyle konuştu:
     Biz de umuyoruz ki en kısa zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığınca buralar aday olarak UNESCOya önerilecektir. Ama önermeden önce eksikliklerimizi tamamlamamız gerekiyor. UNESCOnun Dünya Kültürel Miras Listesine adımızı yazdıralım demek en kolay yoldur. Ama hedeftir. O hedefe ulaşmak için el birliğiyle çalışmamız gerekiyor. Ama her şeyden önce surları pisliklerden, çöplerden yanlış kullanımlardan uzak tutmamız gerekiyor. Şimdi biz bu çalışmaları yürütürken, sokaklar çöpten, problemlerden, düzgün olmayan duvarlar, bordürlerden, aksak yollardan oluşuyorsa, bizim UNESCOnun Dünya Kültürel Miras Listesine adaylık başvurusunda bulunduk dememiz, yahut Surlar Yılı ilan etmemiz çok anlamlı olmuyor. Çok güzel hedefler. El birliğiyle bu hedefe doğru yürüyeceğiz.
    
     -Önce temizlik yılı ilan edilsin-
    
     Önümüzdeki yılın ilk önce bir temizlik yılı ilan edilmesi, surların içerisine ve Sur ilçesindeki yaşam alanlarını hep birlikte problemlerden, pisliklerden, çöplerden, yanlış kullanımlardan kurtarılması gerektiğini vurgulayan Toprak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Güzel bir şekilde 2014 ve takip eden en kısa zamanda hem surlar yılı olsun hem de bir an önce UNESCOnun aday listesi için uzmanlar gelip incelesinler. Çünkü altyapıyı hazırlamadan sadece bizim niyetimizin iyi olması yetmiyor. Ona uygun altyapıyı hazırlamamız gerekiyor. Tüm bu çalışmalar o hedef içindir. Dünya Kültürel Miras Listesine burayı yazdırmak çok kolay değildir. Çevrenin temiz tutulması, olumsuzluklardan arındırılması önemli bir altyapı gerektiriyor. Surların restorasyonu, renovasyonu için hazırlanan projeler sürüyor. Yeni müzeler açılması, buraların ihya edilmesi, İçkalenin açık arkeoloji müzesi olarak tanzimi çalışmaları devam ediyor. Bunlar hakikatten yapıldığında UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesine ismimizi yazdırmak açısından hiçbir problem olayacaktır. Yeter ki biz üzerimize düşen görevleri yapalım ve başta Suriçi olmak üzere çevremizi pisliklerden, problemlerden, çöplerden arındıralım.
    
     -Turistler temiz çevre ister-
    
     Temiz olmayan alanlara turistlerin gelmeyeceğini, Diyarbakırın yanı başındaki illere 1 milyon turist geldiğini ama Diyarbakırda 250 bin kişiyi bile bulamadıklarını anlatan Toprak, bunun cevabının düşünülmesi gerektiğini ifade etti.
     Toprak, Şüphesiz ki güvenlik endişeleri zaman zaman dile getiriliyor ama bir de gelen insan güzel bir çevre görmek ister, olumlu, ferahlayacağı bir mekan ister. Kokulardan, problemlerden uzak bir ortam ister. Tüm dinamiklerle el birliğiyle tüm bunları ihya etmeye çalışıyoruz dedi.
    
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Tarihi surlar için temizlik uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER