Tarihi yazıtlardaki aşk simgeleri temizleniyor

Tarihi yazıtlardaki aşk simgeleri temizleniyor -Urartu Krallığının en önemli miraslarından biri olan Van Kalesindeki tarihi yazıtlar üzerine çizilen aşk simgeleri Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğünün başlattığı çalışmayla te


VAN (A.A) - Urartu Krallığının en önemli miraslarından biri olan Van Kalesindeki tarihi yazıtlar üzerine çizilen aşk simgeleri, Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğünün başlattığı çalışmayla temizleniyor.
     Urartu Krallığına başkentlik yapan Van Kalesinde bulunan 3 bin yıllık taş kitabeler üzerine çizilen ve aşk simgeleri diye adlandırılan yazıların silinmesi ve koruma altına alınması için çalışma başlatıldı.
     Rölöve ve Anıtlar Van Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışma kapsamında, üzerindeki yazı bulunan kitabeler tek tek tespit edilerek rapor halinde Kültür ve Turizm Bakanlığına sunuldu.
     Raporun kabul edilmesinin ardından yazıtların temizlenmesi ve korunması için Van Valiliğinin de desteğini alan Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü, İŞKURun sağladığı personel desteği ile temizleme çalışmalarına başladı.
     Çalışmaları inceleyen Vali Münir Karaloğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Urartular döneminden kalan yazıtların 1937 yılından bu yana aşık sözcükleri ile tahrip edildiğini söyledi.
     Yapılan çalışmayla bu tür yazı ve simgelerin tek tek silindiğine değinen Karaloğlu, çalışmaların bin 400 metrekarelik alanda sürdüğünü ifade etti.
     Karaloğlu, yazıtların üzerindeki simgelerin tamamının silineceğini ve temizlendikten sonra kayaların üzerine sürülecek madde ile bundan sonra yapılacak tahribatın önüne geçileceğini bildirerek, şöyle konuştu:
     Tarihi yapıların korunması için çocukları ve gençleri eğitmemiz gerekiyor. Yoksa biz temizleriz onlar gelir yeniden yazar. Önemli olan tüm insanlarımıza tarih bilincini vermek. Tarihi eserlerin bize atalarımızdan miras kaldığını, bizden sonraki nesillere de emanet bırakmamız gerektiğini çocuklarımıza öğretmeliyiz.
     Rölöve ve Anıtlar Van Bölge Müdürü Cemil Karabayram da tarihi mirası korumak amacıyla böyle bir çalışma yürüttüklerine işaret ederek, 10 personel ile süren çalışmaların tüm yazıtlar temizleninceye kadar devam edeceğini kaydetti.
    
     -Depremin simgesi Yunusun ağabeyleri de çalışma ekibinde-
    
     Bu arada, yazıtlarda temizleme çalışması yapanlar arasında Van depreminde yaşamını yitiren ve enkaz altındaki son fotoğrafı ile depremin simgesi haline dönüşen Yunus Gerayın ağabeyleri Vefa ve Ender Geray da görev alıyor.
     Kardeşlerinin ölümünün ardından İŞKUR aracılığı ile işe yerleştirilen Vefa ve Ender Geray kardeşler, kardeşleri Yunusun ölümünden sonra zor günler geçirdiklerini belirterek, kendilerine iş imkanı sağlayan yetkililere teşekkür etti.
    
     Muhabir: Necat Hasar
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Tarihi yazıtlardaki aşk simgeleri temizleniyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER