Tarımsal atıklar evleri ısıtacak

Tarımsal atıklar evleri ısıtacak -Samsun Enerji Tarımı Araştırma Merkezi, yakıldıkları için kırsal kesimlerde çevre kirliliğine yol açan çay, fındık ve çeltik atıkları ile anızın, evlerin ısıtma sisteminde kullanılabilmesi için proj


SAMSUN (A.A) - İlyas Gün - Samsun Enerji Tarımı Araştırma Merkezi, yakıldıkları için kırsal kesimlerde çevre kirliliğine yol açan çay, fındık ve çeltik atıkları ile anızın, evlerin ısıtma sisteminde kullanılabilmesi için proje hazırladı.
     Merkezin Biyokütle Birimi sorumlusu ziraat mühendisi Mahmut Dok, AA muhabirine, tarımsal atıklardan biyoyakıt üretimi yaptıklarını söyledi.
     Özellikle bitkilerin kullanılmayan kısımlarının yakıt olarak kullanılmasını sağladıklarını belirten Dok, şöyle devam etti:
     Türkiyede özellikle 8 materyal sorun teşkil etmekte. Bunların palet ve briket olarak üretimini yapıyoruz. Bu materyaller buğday sapı, mısır sapı, ayçiçeği sapı, kolza sapı, çeltik sapı ve kavuzu, çay artıkları ve fındık zurufudur. Ülkemizde satılan linyit kömürlerinin kalorisi 3 bin civarında. Ürettiğimiz biyoyakıtların en düşüğü 3 bin 400 kaloriyle çeltik sapı ve kavuzu. Diğer atıkların kalorisi ise 4 bin ile 4 bin 800 civarında. Yani ısıtma oranı çok yüksek, havayı kirletme oranı yok denecek kadar az.
     Ortalama 25 kilogramlık kömürden 5 kilogram kül çıktığını bildiren Dok, 25 kilogramlık biyoyakıttan 250 gram kül çıkmakta ve kül de organik atık olduğu için gübre olarak kullanılabilmekte dedi.
    
     -Biyoyakıtı anlatmak için örnek köy kuracaklar-
    
     Ürettikleri biyoyakıtı ve bu yakıtın kullanılabildiği sobaları Türk çiftçisine görsel olarak anlatmak için örnek köy projesi hazırladıklarını anlatan Dok, şunları kaydetti:
     Amacımız örnek bir köyde palet ve briket üretebileceğimiz tesis kurup, sobaları da köylülerimize dağıtarak onlara kendi ürettikleri ürünlerin atıklarının nasıl biyoyakıt haline geldiğini ve evleri ısıttığını göstermek. Yani köylülerimiz kömür ve odun kullanmadan bizim dağıttığımız sobalarla ısınacak. Her türlü atığı yakıta dönüştürme imkanı bulacaklar. Biz 8 materyalle çalışıyoruz ama budanan fındık dalları ve meyve ağaçlarının dalları da briket ve palet haline getirilebiliyor.
     Dok, bitkisel atıkların rastgele yakılmasının üzücü olduğunu vurgulayarak, Bitkisel atık yönünden Türkiyede büyük bir kapasite bulunmakta. Hem atıktan kurtulacağız hem de Türkiyenin yıllık 5 milyon ton kömür ithalatını bu projeyi planlı bir şekilde yaparak azaltabiliriz ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Tarımsal atıklar evleri ısıtacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER