Hakkarililer, çözüm sürecinden umutlu

Hakkarililer, çözüm sürecinden umutlu -Terör olayları nedeniyle izinsiz gösterilerin sık yaşandığı Hakkaride, çözüm süreci kapsamında atılan adımlar, hem sivil toplum örgütlerini hem de esnafı mutlu etti -Hakkari TSO Başkan Veki


HAKKARİ (A.A) - Yılmaz Kazandıoğlu-Mesut Varol - Hakkaride faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ve esnaf odalarının temsilcileri, çözüm sürecine destek olduklarını belirtti.
     Terör olayları nedeniyle izinsiz gösterilerin sık yaşandığı Hakkaride, çözüm süreci kapsamında atılan adımlar, hem sivil toplum örgütlerini hem de esnafı mutlu etti.
     İzinsiz gösteriler nedeniyle geçmiş dönemlerde esnafın yılın iki ayı kepenk kapatmak zorunda kaldığı kentte, çözüm sürecinin konuşulmaya başlandığı günden bu yana ne kepenkler kapandı ne de olay çıktı.
     Terör olaylarının bitmesiyle kentin ekonomik ve kültürel potansiyelinin gün ışığına kavuşacağını düşünen Hakkarililer de Irak ve İrana sınırı bulunan kentin, özellikle sınır ticareti, tarım ve hayvancılık alanlarında çağ atlayacağını ifade ediyor.
     Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Başkan Vekili Cemal Erip, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllardır devam eden çatışmalı süreçte Hakkarinin en fazla yara alan illerden biri olduğunu belirterek, çözüm sürecinin sonuna kadar destekçisi olduklarını söyledi.
     Yaşanan olayların, Hakkari halkının büyük bedeller ödemesine neden olduğunu vurgulayan Erip, kuruyan umutlarının çözüm süreci ile yeniden yeşermeye başladığını kaydetti.
     Erip, kentin büyük potansiyele sahip olmasına rağmen olaylar nedeniyle hiçbir zaman bu potansiyelini ortaya çıkaramadığını bildirerek, Hakkarinin potansiyelinin ortaya çıkarılması için çatışmalı sürecin bitmesi bir mihenk taşı olacaktır dedi.
     İki ülkeye sınırı olmasına rağmen sınır ticaretinden yeteri kadar faydalanamadıklarını anlatan Erip, şöyle konuştu:
     Eğer çatışmalı süreç biterse sınır ticaretimiz gelişecek. Ayrıca madencilik, kış, doğa ve su sporları yönünden ciddi bir potansiyele sahibiz. Yaylalarımızın, buzullarımızın tanıtılması ve asırlardır yer altında kalan madenlerin çıkarılması kentte ekonominin canlanmasına büyük katkı sağlayacak. Bunun dışında tarım ve hayvancılık sektöründe de çatışmalı süreçten dolayı ciddi bir gerileme olmuştu. Son günlerde yaşanan gelişmeler kentteki tarım ve hayvancılık faaliyetlerine de olumlu yansıyacak. Bizim çabamız, barış sürecinin gelişmesine paralel olarak bu potansiyelleri ortaya çıkararak Hakkariyi hak ettiği yere taşımaktır.
     Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Akboğa da barış sürecinin gerek kente gerekse ülkeye huzur ve refah getireceğini belirterek, Bizler esnaf olarak barış sürecine her türlü desteği vermeye hazırız. Bu 30 yıllık süreçte en fazla zararı Hakkari görmüştür, esnafı ve halkı görmüştür diye konuştu.
    
     -Bir aydır olaylar yaşanmıyor-
    
     Barış sürecinin yeşermesiyle kentte bir aydan bu yana olay yaşanmadığını anımsatan Akboğa, ülkede yıllardır akan kanın durması için ellerinden gelen çabayı göstermeye hazır olduklarını dile getirdi.
     Akboğa, geçmiş dönemlerde yılın iki ayı kepenk kapatmak zorunda kalan esnafın çözüm süreci ile kepenklerini kapatmadığına dikkati çekerek, Barış sürecinin ilerlemesiyle kentte ne olaylar olacak ne de esnaf kepenk kapatacak ifadelerini kullandı.
     Hakkari Barosu Başkanı Kutbettin Bayazit ise Diyarbakırda kutlanan nevruzun milat olarak kabul edilmesi gerektiğini savunarak, şöyle dedi:
     Ortak yaşamı esas alan bu sürece bizlerin kesinlikle destek vermesi gerektiğine inanıyorum. Vicdan sahibi insanların özellikle destek vermesi gerekiyor. Geçmişten kaynaklı çatışma halinin artık değişmesi gerektiğine inanıyoruz. Yani bu sürece herkesin çocuğuna bakar gibi dikkat etmesi gerekiyor. Özellikle dil ve üslup bakımından herkesin dikkatli olması lazım. Bizler de hukukçu olarak bu sürecin ilerlemesi için üzerimize düşen ne ise yapacağız. Bu süreç bölge halkını çok heyecanlandırmıştır. Çünkü artık ölümler bitmiştir, bu çok önemlidir.
    
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Hakkarililer, çözüm sürecinden umutlu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER