Tarsusta bulunan mağara, turizme kazandırılmayı bekliyor

Tarsusta bulunan mağara, turizme kazandırılmayı bekliyor -Bir köylünün bulduğu, ilçeye 15 kilometre uzaklıktaki mağara, sarı ve beyaz renklerden oluşan sarkıt, dikit ve damla taşlarının görsel zenginliğiyle dikkat çekiyor -Tarsus Kaym


MERSİN (A.A) - Betül Abbak - Tarsus ilçesinde bulunan ve oluşumu devam eden mağara, turizme kazandırılmayı bekliyor.
     İlçeye bağlı Sağlıklı köyü sınırlarında maden ocağındaki çalışmalar sırasında bir köylü tarafından bulunan mağara, ilçeye 15 kilometre uzaklıkta ve tarihi Antik Roma Yoluna 5 kilometre mesafede bulunuyor.
     Halen oluşumu devam ettiği belirtilen mağaranın, Eshab-ı Kehf Mağarası gibi ilçe turizmine katkı sağlaması hedefleniyor.
     Geçmişi kesin olarak bilinmeyen, tavan yüksekliği 1-10 metre arasında değişen mağaranın zemini ile yan duvarlarını travertenler süslüyor. Mağaradaki sarı ve beyaz renklerin hakim olduğu sarkıt, dikit ve damla taşların görsel zenginliği dikkati çekiyor.
     Kaymakam Orhan Şefik Güldibi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mağaranın en önemli özelliğinin yaşaması olduğunu belirtti.
     Mağaranın turizme kazandırılması için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Güldibi, şunları kaydetti:
     Mağara, sarkıt ve dikitleri, travertenleri, 50 metreye yakın koridoru ve koridora açılan odalarıyla ziyaretçilerini bekliyor. Milyonlarca yıldır hayatını devam ettirmiş ve en güzel özelliği de hala yaşamını sürdürmekte olan bir mağaranın içerisindeyiz. Çeşitli oluşumları ve renkleriyle göz kamaştıran mağara turizme nasıl kazandırılır- Tarsusun o zengin portföyüne mağarayı nasıl daha iyi katabiliriz- Onun çalışmasını yapmak durumundayız. Mağaranın bu güzelliklerini elbette bütün insanlarımızın görmesini istiyoruz.
     Maden ocağının faaliyetine devam etmesi nedeniyle mağaranın şuan için ziyarete uygun olmadığını anlatan Güldibi, burada traverten oluşumunun devam ettiğini, ortam neminin korunması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.
    
     -Astım hastalarına şifa kaynağı olabilir-
    
     Yapılacak bilimsel araştırmalar sonucunda mağaranın turizm dışında, sağlıkla ilgili özelliğinin de ortaya çıkarılabileceğini aktaran Güldibi, şöyle devam etti:
     Mağaranın özellikle astım hastalarıyla ilgili şifa özelliğinin olup olmadığı da belirlenecek. Ortamın yüzde 98e varan nemlilik oranı ve sabit ısısı ile astım hastalarına faydalı olması kuvvetle muhtemel. Ama elbette bu da uzmanların araştırması neticesinde ortaya çıkacak. Şuan Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü ile yazışmalarımız devam ediyor. Onların yapacakları bilimsel araştırmalar neticesinde mağaranın özellikleri açığa çıkacak.
     Kaymakam Orhan Şefik Güldibi, mağaranın ilçedeki Danyal Peygamberin Kabri, Saintpaul Kuyusu, Ulu Cami, Eshab-ı Kehf Mağarası ve Antik Roma Yoluna bağlantı kurularak turizme kazandırılmasının büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.
     Sağlıklı köyü sakinleri de mağaraya gelecek turistlere yöresel kıl çadırlarda sıkma, ayran gibi ürünlerini satmak istediklerini, bunun için yapılacak çalışmaları beklediklerini dile getirdiler.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Tarsusta bulunan mağara, turizme kazandırılmayı bekliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER