TBBnin banka müşterileri lehine yaptığı düzenlemeler

TBBnin banka müşterileri lehine yaptığı düzenlemeler -TÜDER Genel Başkanı Ağaoğlu: -"TBBnin tebliğiyle bankaların müşterilerinden habersiz ürün ve hizmet bedeli almalarının önü kesilmiş oldu"


KASTAMONU (A.A) - Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, Türkiye Bankalar Birliğinin (TBB) yayımladığı tebliğle bankaların müşterilerinden habersiz ürün ve hizmet bedeli almasının önleneceğini söyledi.
     Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TBBnin "Bankaların Bireysel Müşterileriyle Yapacakları Sözleşmelerin Şekil ve İçeriğinde Yer Alması Gereken Asgari Hususlar ile Sözleşmelerin Uygulanacağı İşlemlere İlişkin Usul ve Esaslar" hakkında yeni bir tebliğ yayımladığını hatırlattı.
     Tebliğle, bankalar ve bireysel müşteriler arasında imzalanacak sözleşmelerde sunulacak her ürün ve hizmet için müşteri onayının alınmasının zorunlu hale getirilmesinin memnuniyet verici olduğunu belirten Ağaoğlu, bankaların kredi dosya masrafı, kredi kartı aidatı ve hesap işletim ücreti gibi uygulamalarla Tüketici Kanunu hükümlerini hiçe saydığını öne sürdü.
     TBBnin yayımladığı tebliğle, bugüne kadar yapılan birçok işlemin hukuka aykırılığını üyelerine hatırlattığını vurgulayan Ağaoğlu, şöyle konuştu:
     "1 Eylülden itibaren yürürlüğe girecek tebliğde sunulan ürün ve hizmetlerin faiz, ücret ve diğer koşullarında yapılan değişikliklere ilişkin, bu tebliğle getirilen bildirim ve bilgilendirme yükümlülükleri bu tarihten önce akdedilmiş olan sözleşmeler bakımından da hüküm ifade eder denilerek, geçmişe yönelik uygulanabileceği belirtildi. Bundan böyle, ıslak imzalı veya müşteri şifresi girmek ya da kimlik doğrulama suretiyle kullanılan elektronik ortam, e-posta, ATM, telefon, kısa mesaj veya benzeri araçlarla alınan taleplere ilişkin ispat yükümlüğü bankaya ait.
     TBBnin tebliğiyle bankaların müşterilerinden habersiz ürün ve hizmet bedeli almalarının önü kesilmiş oldu."
     Ağaoğlu, bireysel sözleşmelerde alınacak ürün veya hizmet için bilgi formu düzenleneceğini aktararak, formlarda müşterilerden tahsil edilecek komisyon, hesap işletim ücreti, havale ve EFT masrafları, faiz veya ücretin tahsil yöntemi, geçerlilik süresi sonunda yapılacak değişikliğin tutarı ve değişikliğin hangi esasa göre olacağının yer alacağını vurguladı.
    
     -"Zorunlu ve sosyal ödemeler için de önlem alınmalı"-
    
     Maaş, kira ve öğrenci bursu gibi bir kısım zorunlu ve sosyal ödemeler nedeniyle alınacak ücret ve bedellerin tespitinde tüketicilerin yaşayacağı mecburiyetin kötüye kullanılabileceğine dikkati çeken Ağaoğlu, "Bu ihtimale karşı da çeşitli önlemler alınmalıdır. Aksi takdirde askerden veya okuduğu şehirden ailesinin bulunduğu yere dönmek için havale gönderilen tüketicinin, kesintiler nedeniyle dönüş biletini alacak parası bile kalmamaktadır. Daha önce haksız, hukuka aykırı kesinti ve ücretlere muhatap kalan tüketiciler, 10 yıl geriye dönük hak aramaları mümkün olduğundan, mücadelelerini sürdürmelidir" diye konuştu.
    
     Muhabir: Yusuf Çelik
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber TBBnin banka müşterileri lehine yaptığı düzenlemeler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER