TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Çavuşoğlu:

TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Çavuşoğlu: -Yunanistan Parlamentosu 240 İmam Yasası kararıyla Lozan Anlaşması hükümlerine aykırı bir yasa çıkarmış, Batı Trakyadaki Müslüman Türk toplumunun dini özgürlüğüne müdahale etmiştir


BURSA (A.A) - TBMM Adalet Komisyonu Üyesi ve AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Yunanistan Parlamentosu 240 İmam Yasası kararıyla Lozan Anlaşması hükümlerine aykırı bir yasa çıkarmış, Batı Trakyadaki Müslüman Türk toplumunun dini özgürlüğüne müdahale etmiştir dedi.
     Çavuşoğlu, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD) Bursa Şubesi ziyaretinde, Yunanistanda 15 Ocak günü parlamentoda görüşülen 240 İmam Yasası hakkındaki fikirlerinin sorulması üzerine, yasanın bölgedeki Müslüman Türk toplumunun dini özgürlüğüne direkt olarak müdahale ettiğini savundu.
     Yasanın, Müslümanlara hizmet verecek din görevlilerinin herhangi bir mezuniyet kriteri aranmaksızın Hristiyanlardan oluşan bir kurul tarafından belirlenmesini öngördüğünü dile getiren Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
     Ortada hiçbir haklı neden ve hiçbir beklenti yokken, ayrıca Batı Trakyadaki Müslüman Türk azınlığının Yunanistan devletinden müftülük ve vakıflarla ilgili bir takım başka beklentiler varken, böyle bir yasanın tekrar parlamentonun gündemine getirilmesi beni hayal kırıklığına uğrattı. Siyaset, halkın taleplerine cevap veren bir kurumdur. Halkın böyle bir talebi olmamasına rağmen bu yasanın geçmesi, Yunanistan Parlamentosunun esas görevini ihmal ettiğinin göstergesidir. Yasanın kabulü, Lozan Anlaşmasının 35. ve 47. maddelerinde belirtilen azınlık haklarına aykırıdır. Yunanistan Parlamentosu 240 İmam Yasası kararıyla, Lozan Anlaşması hükümlerine aykırı bir yasa çıkarmış, Batı Trakyadaki Müslüman Türk toplumunun dini özgürlüğüne müdahale etmiştir. Ayrıca bu yasanın hiçbir uluslararası hukuk normuyla bağdaştırılabilecek yanı da yoktur.
     Çavuşoğlu, Müslümanlara hizmet verecek bir din öğretmeninin ve imamın, mezuniyet kriteri aranmaksızın, Hristiyanlardan oluşan bir kurul tarafından belirlenmesinin tamamen bir ironi olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
     Bunun din özgürlüğü anlamında savunulacak hiçbir tarafı olmadığı gibi tutunacak hiçbir dalı da yoktur. Peki, soydaş toplumunun arzusu ve isteği olmamasına rağmen neden bu yasa çıkarılmıştır- Bunun cevabının verilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla ben bu yasanın inşallah uygulanmayacağını düşünüyorum. Son onay verilmeden umarım ki bu konu gündemden kaldırılır ve Yunanistan bir kez daha insan hakları noktasındaki olumsuz kanaatleri ortadan kaldırır diye düşünüyorum.
    
     Muhabir: Büşra Nur Özcan
     Yayıncı: Harun Kaymaz
<< Önceki Haber TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Çavuşoğlu: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER