Tek kefesiyle 4 asırdır tartıyor

Tek kefesiyle 4 asırdır tartıyor -Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesinden Doç. Dr. Orhan Yavuzun elinde bulunan tek kefeli, yaklaşık 400 yıllık okka terazi, ilginç görüntüsüyle şaşırtıyor -Doç. Dr. Yavuz: "Müze almak iste


KONYA (A.A) - Ahmet Akbıyık - Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yeni Türk Dili Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Orhan Yavuzun elinde bulunan, tek kefeli, yaklaşık 400 yaşındaki okka terazi, alışılmışın dışındaki görüntüsüyle şaşırtıyor.
     Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı döneminde kullanılan terazilerden biri olan okka teraziyi, annesinin, Karamanın Ermenek ilçesinde yaşayan bir arkadaşından aldığını söyledi.
     Çocukluğunda annesinin, sokak satıcılardan aldığı ürünleri, aldanmamak için, herkesin bildiği eski okka teraziyle tarttığını ifade eden Doç. Dr. Yavuz, terazinin kendisi için her şeyden önemlisi manevi değeri olduğunu anlattı.
     "Bu terazi tek taraflı, yani tek kefesi var" diyen Yavuz, şunları kaydetti:
     "Kefesi dahil tümüyle ahşaptan imal edilmiş, çok basit bir düzeneğe sahip bu teraziyle karşılaşanlar, şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Büyüklerim, Biz hiç tek kefelisini görmedik diyorlar. Kefeye konulan ağırlığı, yine topuz dediğimiz kısım dengeliyor. Bunun üzerinde işaretler var. Ağırlığı bu işaretlerle ölçüyoruz. Düzeneği bir ip yardımıyla elimizle kaldırdığımızda, ip, düzeneğin hangi boğumunda dengeleniyorsa, kefedeki ağırlık da tespit edilmiş oluyor."
    
     -"Müze almak istedi ancak vermedim"-
    
     Topuzun sert bir ağaçtan imal edildiğini belirten Doç. Dr. Orhan Yavuz, "350-400 yıllık bir terazi. 15 yıldır da bende... Müze almak istedi ancak vermedim. Çalışma odamda saklıyorum. Her gelenin dikkatini çekiyor. Hatta ilk baktıklarında kalkan ve gürz sanıyorlar. Ben de onlara bunun bir terazi olduğunu belirtip, uygulamalı olarak nasıl tarttığını anlatıyorum" diye konuştu.
     Yavuz, 4 asrı deviren terazinin, tartma görevini basit düzeneğiyle yerine getirerek, günümüzün baş döndürücü teknolojik gelişmelerine adeta tek başına direndiğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber Tek kefesiyle 4 asırdır tartıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER