TEKRAR

TEKRAR -Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: -Söylememiz gerekir ki Fukuşimadaki kazadan sonra gerek firmalarda gerekse yaklaşımlarında bir yıllık bir gecikme yaşandı. Bunu telafien artık bu yılın sonuna kadar bunun kara


KAYSERİ (A.A) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop nükleer santral ihalesi görüşmelerinin yıl sonuna kadar kesinlik kazanacağını, bu konuda 4 ülke ile devam eden görüşmelerde ay sonuna kadar bir ülkenin saf dışı kalacağını bildirdi.
     Yıldız, Kayseride I. Uluslararası Anadolu Şeker Pancarı Sempozyumunun yapılacağı Kadir Has Kongre Merkezinin girişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     Sinopa yapılacak 2. Nükleer santral ihalesi ile ilgili görüşmelerin devam ettiğini, Kanada Candu firması ile görüşme yapıldığını hatırlatan Yıldız, şunları söyledi:
     Söylememiz gerekir ki Fukuşimadaki kazadan sonra gerek firmalarda gerekse yaklaşımlarında bir yıllık bir gecikme yaşandı. Bunu telafien artık bu yılın sonuna kadar bunun kararını verip bu açıklamayı da yapmış olmamız gerekiyor. Çünkü, Türkiyenin büyüme rakamları ve özel sektördeki tüketim rakamları bunu gerekli kılıyor. Dün Kanada Candu Firması ve CEOsu ile bir toplantı yaptık. Kendi firmalarının vereceği teklifler üzerinde görüşme yaptık. Bugün de teknik heyetler oturup görüşecekler. Hangi ülke, hangi firma ön plana çıkar bilmiyorum ama bu ayın sonunda bir ülke yarıştan kopmuş olacak. Sinop için Çin, Güney Kore, Japonya ve Kanada var teklif hazırlayan.
    
     -Hamitabat Termik Santralinin özelleştirilmesi-
    
     Yıldız, Hamitabat Termik Santralinin özelleştirilmesiyle ilgili de şunları kaydetti:
     Biliyorsunuz Hamitabat, özelleştirme sektörüyle ilgili yaptığımız üretim santrallerinin en başlarında bulunuyor. 4 firma ön yeterliliği geçti. Bu firmalara tavsiyemiz rehabilitasyona açık ama iyi bir pazar yeri bulunan Trakyadaki bu üretim santralinin rağbet göreceğine inanıyorum. tabii ki makul bir fiyatla. Enerji sektöründe gerek özelleştirme gerekse kaliteli ve kesintisiz enerjiyle alakalı yatırımları sürdüreceğiz. AK Parti hükümeti, son on yılda yüzde 34 civarındaki özel sektör üretim payının yüzde 60lara çıkarttı. Hedefimiz yüzde 75lere taşımak. O yüzden bu santralin özelleştirilmesi son derece önemli.
    
     Muhabir: Esma Aygün/İsmail İçer
     Yayıncı: Osman Kurt

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER