Tel Abyadtaki kamu binaları geçici barınakları

Tel Abyadtaki kamu binaları geçici barınakları oldu -Rakka kentindeki çatışmalardan kaçan çok sayıda Suriyeli, Türkiye sınırındaki Tel Abyad ilçesinde bulunan kamu binalarına sığındı -İlçedeki bazı okullarda eğitime yeniden başlan


ŞANLIURFA (A.A) - Müslüm Etgü - Rakka kentindeki çatışmalardan kaçan çok sayıda Suriyeli, Türkiye sınırındaki Tel Abyad ilçesinde bulunan kamu binalarına sığındı.
     Ordu birlikleri ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensupları arasında birkaç gündür devam eden çatışmalar nedeniyle başta Rakka olmak üzere çevre il ve ilçelerden gelen ve pasaportu bulunan aileler, işlemlerinin ardından Türkiyeye geçiyor.
     Pasaportu ve imkanı olmayan ya da ülkesini terk etmek istemeyen bazı Suriyeliler ise Tel Abyad ilçesinde geçici barınak olarak kullanılan kamu binalarında yaşıyor. Elektrik ve içme suyu sorunu bulunan ilçede vatandaşlar, yeme içme ihtiyaçlarını ÖSO mensuplarının koordinasyonda ulaştırılan malzemelerle gideriyor.
     İç savaş öncesi ülkenin en büyük ikinci ticaret merkezi konumundaki Rakkanın yanı sıra çevre il ve ilçelerden kaçanlar da daha güvenli olduğunu düşündükleri Tel Abyada sığınıyor.
    
     -Türkiyeye gelmek istiyorlar-
    
     AA muhabirinin görüştüğü Halid Mustafa, Rakkada çatışmalardan kaçtıklarını ve Tel Abyadtaki bir okulda ailesiyle yaşamaya başladıklarını söyledi.
     ÖSO yetkililerinin sağladığı yardımlarla hayatta kaldıklarını aktaran Mustafa, en kısa zamanda Türkiyedeki bir çadır kente yerleşmek istediğini belirtti.
     Abdulkadir Hannura ise 95 yaşındaki hasta annesi ve toplam 12 kişilik ailesiyle çatışmalardan kaçmak zorunda kaldıklarını ifade ederek, Daha güvenli olduğu için kuzeye, Türkiye sınırına geldik. Pasaportumuz yok. O nedenle sınırı geçemedik ama yetkililerden yardım bekliyoruz. Türkiyeye gitmek istiyoruz diye konuştu.
    
     -Sınır ötesinde çadır kent hazırlığı-
    
     ÖSO Yetkilisi Zekeriya Muleya ise Rakkanın yanı sıra Halep, Deyrizor ve Hama gibi kentlerden de kaçışların sürdüğünü ve insanların daha güvenli olduğu için Türkiye sınırındaki Tel Abyadı tercih ettiğini söyledi.
     Bu durumun İlçeye gelenlerin sayısını her geçen gün artırdığını ifade eden Muleya, Türkiyenin de yardımıyla ilçede çadır kent kurmaya karar verdiklerini belirtti.
     Muleya, İlk olarak 200 çadır kurmayı planlıyoruz. Ardından büyük bir çadır kent oluşturmak istiyoruz. Rakkada çatışmalar devam ederse 200-250 bin kişi bu bölgeye gelebilir. İnsanların mağdur olmaması için önlem almaya çalışıyoruz şeklinde konuştu.
    
     -Savaşın gölgesinde eğitim-
    
     Suriyede yaşanan çatışmalara rağmen Tel Abyadtaki bazı okullarda zor koşullarda eğitime yeniden başlandı.
     Her türlü imkansızlıklara rağmen öğretmenlik mesleğini icra etmeye çalışan Muhammed Casım, eğitime yeniden başladıkları için mutlu olduklarını belirterek, Tel Abyadtaki yaklaşık 300 ilkokul öğrencisine günde 3 saat ders vermeye çalıştıklarını söyledi.
     ÖSO Yetkilisi Halil Hefyen ise Tel Abyadta eğitime tekrar başladıklarını, bu durumun normalleşmenin göstergesi olduğunu kaydetti.
    
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Tel Abyadtaki kamu binaları geçici barınakları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER