Temizlenmeyen bacalar ölümlere davetiye çıkarıyor

Temizlenmeyen bacalar ölümlere davetiye çıkarıyor -Kış ayları yaklaşırken, temizlenmeyen soba bacaları yangınlara ve zehirlenmelere yoluyla insanların ölümüne neden oluyor -Sakarya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Çelebi:


SAKARYA (A.A) - Enes Duran - Uğur Subaşı - Kış ayları yaklaşırken, temizlenmeyen soba bacaları yangınlara ve zehirlenmelere yoluyla insanların ölümüne neden oluyor.
     Ülkemizde her yıl sıkça rastlanan yangın ve zehirlenmelerin çoğunluğu soba bacalarının temizlenmemesinden kaynaklanıyor. Alınacak küçük tedbirler yaşanacak birçok kötü olayın önüne geçebiliyor.
     Sakarya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Yusuf Çelebi, AA muhabirine kış mevsiminin yaklaşmasıyla yaygınlaşan soba kullanımı konusunda dikkatli davranılmasını istedi.
     Çelebi, Sakaryada 2012 yılında baca kaynaklı 279 yangın çıktığını, kış aylarında zehirlenmelerin ve yangınların önlenmesi için baca temizliğine özen gösterilmesi önerisinde bulundu.
     Soba yakmanın tekniklerinin de bulunduğunu aktaran Çelebi, şu uyarılarda bulundu:
     Sobalarda yanma olayının olgunlaşması gerekiyor, yanmayan sobalar zehirli gaz üreterek ölümcül sonuçların doğmasına neden olabiliyor. Zehirli karbonmonoksit gazı lodoslu, kötü hava koşullarında oluşabilir. Sobaları uyku haline alıp yatılmaması gerekiyor. Rüzgar vasıtasıyla geri tepme dediğimiz olay meydana gelebilir.
     Yıllara göre yangın istatistiği tuttuklarını belirten Çelebi, son 3 yıla bakıldığında bina yangınlarının en çok elektrik kontağı, sigara, baca ve soba kaynaklı olduğunu bildirdi.
     Bacalar ve sobalardan çıkan yangınların azımsanmayacak kadar fazla olduğuna dikkati çeken Çelebi, şöyle devam etti:
     Sakaryada 2012 yılında bacalardan kaynaklanan yangın sayısı 279. Sayının düşürülmesi için baca bakımının yaygınlaştırılması lazım. Vatandaşlarımızın canları ve malları bizim için çok önemli, kurumlarımıza müracaat ettiklerinde baca temizliğini yapıyoruz. Baca temizliği konusunda okullar ve sağlık ocakları gibi devlet kurumlarından başvuru alıyoruz. Halkımızın da bu konuya çok önem vermesi gerekiyor.
    
     -Isıtıcıları uyurken açık bırakmayın-
    
     Çelebi, soğuk havalarda elektrikli ısıtıcıların kullanımının yaygınlaştığına işaret ederek, binalarda 30 yıl önce yapılan elektrik tesisatlarının kısa devreye neden olabileceğini bildirdi.
     Elektrikli ısıtıcıların uyurken açık bırakılmaması gerektiğini anlatan Çelebi, Isıtıcılara bir şey temas ettiğinde hemen tutuşabilir veya zaman içinde aşırı ısınmaktan plastik aksamı alev alıp yangın çıkarabilir. Ayrıca cihazların aşırı kullanımı sonucu elektrik donanımına aşırı yüklenme olduğundan, kısa devre meydana gelebiliyor. İnşallah yangınsız ve zehirlenme durumu olmadan bir kış geçirebiliriz ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı: Atakan Çelik
<< Önceki Haber Temizlenmeyen bacalar ölümlere davetiye çıkarıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER