Toka 2 bin 200 yıldır saçlarda

Toka 2 bin 200 yıldır saçlarda -Çanakkalenin Ayvacık ilçesindeki Assos Antik Kentinde bu yıl yapılan kazılarda yaklaşık 2 bin 200 yıllık kemik tokalar bulundu -Kazı Başkanı Prof. Dr. Arslan: Günümüzde olduğu gibi antik döne


ÇANAKKALE (A.A) - Mehmet Bayer - Ayvacık ilçesi sınırları içinde yer alan Assos Antik Kentinde bu yıl yapılan kazılarda yaklaşık 2 bin 200 yıllık kemik tokalar bulundu.
     Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Assos Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tokaların kentin birçok mekanında ele geçtiğini, en fazla bulunan yerin ise kazı çalışmalarını yürüttükleri Agoranın (pazar yeri) kuzeyinde yer alan ve kentin en önemli yapısı olan Stoa (Antik Yunan mimarisinde bir sokak ya da Agoranın yanında yer alan, üstü kapalı, sütunlu galerilere verilen ad) olduğunu söyledi.
     Arslan, tokaların biçim olarak özellikle baş kısımlarının çok farklı olarak süslendiğini ve dekore edildiğini ifade ederek, Bunların tarihleri milattan sonra 5. yüzyıldan başlayıp, milattan önce 2. yüzyıla kadar gidiyor. Elimizdeki bu buluntular yaklaşık 2 bin 200 yıllık dedi.
     Tokaların değişik hayvan kemiklerinden yapılan objeler olduğunu dile getiren Arslan, Kemik dediğimiz malzeme zaten antik dönemde çok kullanılan doğal ve hammaddelerden bir tanesi. Kemiklerden sadece tokalar değil, gerektiğinde kolyeler, küçük kaşıklar da yapılıyor. Bunlara ait örnekleri de geçen yıllarda bulmuştuk diye konuştu.
    
     -Kadınlar saçlarından ayırt ediliyor-
    
     Prof. Dr. Arslan, genel itibariyle bakıldığında Yunan toplumunda kadın hizmetçilerle özgür kadınları ayırmanın en kolay yöntemlerden bir tanesinin saçlar olduğunu söyledi.
     Antik kentte yaşayan tüm kadınların genelde aynı kıyafetleri giydiğine işaret eden Arslan, şu bilgileri verdi:
     Bunlarda Romalılardaki gibi ayrım yok. Ancak hizmetçi kadınların saçlarının kısa olduğunu biliyoruz. Özgür kadınlar ise uzun saçlı. Özellikle saç modellerinin de her döneme, yüzyıla göre farklı şekilde yapıldığın biliyoruz. Roma döneminde de bu saç modası oldukça önemli. Biz, bazen heykelleri, sikkeleri tarihlerken o dönemin imparatoriçenin saç modellerine ve heykellerine bakıyoruz. Böylelikle belli bir kronoloji, tipoloji ya da başka bir tarihleme yapma şansımız var. Çünkü her döneme özgü bir saç modeli var. Günümüzde nasıl her 5 yılda ya da belirli dönemlerde saç modeli değişiyorsa, antik dönemde de en önemli günlük yaşama, modaya ait izlerden, kalıntılardan birisi de gerek heykeller gerekse sikkeler üzerindeki kadınların saç modelleri.
     Arslan, günümüzde olduğu gibi antik dönemde de kadınların bakımlı olduğunu, daha güzel olmak, saçlarını modelli yapmak için gerekli çabayı gösterdiğini belirterek, Tokaların çok fazla olması burada tokaya olan talebin yüksek olduğunu gösteriyor. Çünkü dediğim gibi her yıl kazılarda çok sayıda bu tür toka ele geçiyor. Bu tokaların varlığı belki de burada toka üretimi yapan küçük bir atölyelin olduğunu gösteriyor ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Toka 2 bin 200 yıldır saçlarda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER