Trabzonda cinsiyet eşitliği ve kalkınma konulu

Trabzonda cinsiyet eşitliği ve kalkınma konulu seminer -TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Gönül: -Kadınlar çalışır ve inanırsa başaramayacakları hiçbir şey yok -Dünya Bankası Türkiye Direktörü Raiser: -Kadın


TRABZON (A.A) - TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül, iş kurmak isteyen kadınları desteklediklerini belirterek, Kadınlar çalışır ve inanırsa başaramayacakları hiçbir şey yok dedi.
     Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezinde, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Dünya Bankası ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca Adım Adım Anadolu Cinsiyet Eşitliği ve Kalkınma Trabzon Buluşması semineri düzenlendi.
     Seminerin açılışında konuşan Azize Sibel Gönül, Türkiyede ilköğretimde kız çocuklarının okullaşma oranının erkek çocuklarla aynı olduğunu söyledi.
     Ortaöğretimde ise kız çocuklarının okullaşma oranının erkek çocuklarla aynı olmadığını belirten Gönül, her şehirde üniversite açılmasıyla kız çocuklarının yükseköğrenime devam etme oranında çok ciddi artış sağlandığını ifade etti.
     Gönül, toplumsal cinsiyet eşitliğinin ülkeler arasında hatta aynı ülkedeki bölgeler arasında dahi farklılıklar gösterdiğini belirterek, İşte bu farklılıkların azaltılması konusunda TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu olarak eşitliğin yaygınlaştırılması projesi kapsamında bölge toplantıları düzenliyoruz dedi.
     Gümüşhanede de toplantı yapacaklarını ifade eden Gönül, şöyle konuştu:
     Kadın istihdam alanında da diğer alanlarda olduğu gibi gerideydi ama şu anda halen bu geriliği ileri noktaya taşımakta zorlanıyoruz. Bunların birçok sebebi olabilir ama en önemli unsurlardan birisi göçtür. 1960larda başlayan göçte tarımsal alanda faaliyet gösteren kadının şehre gelmesi, beceri ile yetkilerini şehirde hayata geçirememesi, daha çok erkek gücünün iş gücüne katılması sebebiyle kadın istihdamı yeteri kadar gelişemedi. Bu konuda önlemler alınıyor. Devlet bu konuda kadınları destekliyor, kadınlara yönelik meslek edindirme kursları açıyor.
     Gönül, meslek sahibi olup iş kurmak isteyenleri devlet ve sivil toplum kuruluşları olarak desteklediklerini belirterek, Kadınlar çalışır ve inanırsa başaramayacakları hiçbir şey yok. Yeter ki çalışalım ve inanalım. Her türlü desteği vermeye Türkiye olarak kararlıyız diye konuştu.
     Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser da seminerde bir grup üniversite öğrencisinin kendisini protesto etmesine dikkati çekerek, Az önce düşüncelerini ifade eden hanımefendi bulunduğumuz konumda açık bir şekilde Dünya Bankası ile ilgili farklı düşüncelerini söyledi. Umarım onunla konuşma fırsatı elde ederiz dedi.
     Seminerin kadınların toplumdaki rolünün ön plana çıkarılması bakımından önemli olduğunu kaydeden Raiser, Tartışmalar açık bir şekilde yapılmalıdır. Zaten demokrasiler bu şekilde işler. Bir kez daha burada bulunduğum için çok memnunum. Bu fırsattan dolayı katkılarını sağlayanlara teşekkür ediyorum. Aynı şekilde Trabzon halkına da çok teşekkür etmek istiyorum. Bizlere çok iyi misafirperverlik gösterdiler. Güzel yemeklerinizin tadına bakma fırsatı buldum ve kesinlikle bir kez daha geleceğim bir şehir Trabzon diye konuştu.
     Seminerde kadınlar ile erkekler arasında eşitliğin sağlanması adına önemli paylaşımlarda bulunulacağına inandığını ifade eden Raiser, Kadınlara erkeklerle eşit fırsatlar vermek ve bu fırsatlardan istifade etmelerini sağlamak akıllıca olan şeydir. Türkiyenin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmesinde en önemli kaynaklardan birisi de bu olacaktır dedi.
    
     -Cinsiyet eşitliği ve kalkınmada herkese önemli görevler düşüyor-
    
     TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cenk Çimen ise Anadoluda düzenlenen toplantıların ikinci durağının Trabzon olduğunu söyledi.
     Cinsiyet eşitliği ve kalkınma konusunda herkese önemli görevler düştüğüne işaret eden Çimen, şunları kaydetti:
     21. yüzyılın başından itibaren Türkiyeye baktığımızda bir yandan artık küresel düzeyde önemli bir aktör olduğumuzu görüyor, öte yandan gösterdiğimiz ekonomik başarının kalkınma süreçlerine maalesef aynı ölçüde yansımadığını biliyoruz. 2011 denklemine göre Türkiye, insani gelişmişlik endeksinde 187 ülke arasında 92. sırada. Kadının ekonomiye katılımında ise 135 ülke arasında sondan dördüncüyüz. Türkiye 2023te dünyanın en büyük ekonomilerinden birisi olmayı hedefliyor. Ancak insani gelişmişlik endeksi ve cinsiyet eşitliği konusunda mevcut tabloyu değiştirmeden bunu gerçekleştirmemiz mümkün değil. Cinsiyet eşitliği, sürdürülebilir kalkınmanın temel ayaklarından birisi olarak ülkemiz için öncelik taşımaktadır.
     Trabzon Valisi Recep Kızılcık ise toplumdaki tüm grupların renk, ırk, cinsiyet, engelli, engelsiz farkı gözetilmeden eşitliğinin esas aldığını ifade ederek, Toplumdaki tüm grupların sırf insan olması hasebiyle devletin sunduğu tüm haklardan eşit olarak istifade edebilmeleri esastır. Bu çerçevede kadın erkek fırsat eşitliği de çok ciddi ve çok önemlidir dedi.
     Konuşmaların ardından Trabzonlu kadınların eğitim ve girişimcilik alanlarındaki örnekleri anlatıldı.
     Seminere, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Emniyet Müdürü Ertan Yavaş da katıldı.
    
     Muhabir: Tuncay Bekar / Burak Altunöz / Asena Akçay
     Yayıncı: Hande Cankar
<< Önceki Haber Trabzonda cinsiyet eşitliği ve kalkınma konulu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER