Turistlerin kişi başı harcaması 798 dolar

Turistlerin kişi başı harcaması 798 dolar -ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Budak: -2012 yılı turizm gelirini toplam 5.9 milyar dolar artarak 29.3 milyar dolara çıktığını hesapladık. Turistlerin kişi başına ortalama harcaması 2012


ANTALYA (A.A) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, TUİK tarafından açıklanan Turizm Gelirleri Hesabı Revizyon Çalışması sonuçlarına göre 2012 yılı turizm gelirinin toplam 5.9 milyar dolar artarak 29.3 milyar dolar olarak hesaplandığını belirterek, bu hesaba göre turistlerin kişi başına ortalama harcamasının 2012 yılı için 637 dolardan 798 dolara yükseldiğini bildirdi.
     Budak, yaptığı yazılı açıklamada, revizyon sonucu gelir artışının önemli ölçüde ulaştırmanın turizm gelirine dahil edilmesinden kaynaklandığını ifade etti.
     Revizyon çalışmasında turizm gelirine yabancıların uluslararası seyahatlerinin yerli firmalar tarafından gerçekleştirilmesi sonucunda elde edilen gelirin eklendiğini, asıl farkı bu kalemin oluşturduğunu belirten Budak, böylece daha önce dış denge hesaplarında hizmet geliri olarak yer alan bu gelir kaleminin bundan sonra turizm geliri tanımına dahil edildiğini anlattı.
     Toplam gelir artışının yüzde 59unun ulaştırma hizmet gelirinin turizm gelirine dahil edilmesinden kaynaklandığını vurgulayan Budak, paket tur gelirinden Türkiyeye kalan kısımın yüzde 40tan yüzde 54e yükseltildiğini bildirdi.
     Budak, şöyle devam etti:
     2012 yılı turizm gelirinin toplam 5.9 milyar dolar artarak 29.3 milyar dolara çıktığını hesapladık. Turistlerin kişi başına ortalama harcaması 2012 yılı için 637 dolardan 798 dolara yükseldi. Gelir hesabında ciddi farklılık oluşturan, ulaştırma hizmet gelirindeki transferden farklı olarak gerçek bir gelir olarak dikkate alınabilecek ve cari açık hesabını da etkileyecek ikinci kalem paket tur gelirleridir. Tur operatörleri anketi sonucunda paket tur gelirinden ülkemize kalan kısım yüzde 40tan yüzde 54e yükseltilmiştir. Böylece 2012 yılı için daha önce 4.6 milyar dolar olarak hesaplanmış olan paket tur geliri 6.8 milyar dolar olarak revize edilmiştir. Tur operatörü gelirlerinin daha yüksek hesaplanmasından kaynaklanan fark ödemeler bilançosunda veya döviz hesaplarında cari açık ve net hata ve noksan kaleminin de revizyonunu gerektirecektir. Net hata ve noksan kaleminin yüksekliği nedeniyle bu ödemeler bilançosu hesapları açısından önemli bir sorun oluşturmayacaktır. Önemli olan bu kalemdeki revizyonun gerçekçi olmasıdır. Turizm gelirine yeni eklenen gelir kalemleri ise marina hizmetleri ve GSM gelirleridir. Bu kalemler 2012 yılı için 46 milyon ve 196 milyon dolar olarak hesaplanmıştır. Sonuç olarak turizm gelir hesabındaki bu revizyon turizm sektörünün ülke ekonomisine katkısını göstermesi bakımından önemlidir. Bu aynı zamanda ülkemizin turizm başkenti Antalyanın Türkiye ekonomisine katkısının da daha yüksek olması anlamına gelmektedir.
    
     Muhabir: Yusuf Karadağ
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Turistlerin kişi başı harcaması 798 dolar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER